Žarko puhovski za tportal

Je li Kovačević za Milanovića ono što je Zdravko Mamić bio za Grabar Kitarović? 'Predsjednik misli da je ova istraga pokrenuta zbog njega. Paranoja je profesionalna bolest političara'

21.09.2020 u 15:26

Bionic
Reading

U neobično otvorenom istupu nakon izbijanja afere Janaf predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je čuđenje jer istražitelji nisu krenuli s uhićenjima u trenutku u kojem je šef ove državne tvrtke Dragan Kovačević navodno primio dva milijuna kuna mita. Zapitao se 'koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?' i za svaki slučaj dodao da mu 'ova istraga nije jasna'

No Milanović je dao do znanja i da je s uhićenim Kovačevićem 'bio dobar', pa je javnosti posredno dao do znanja da bi se i njegovo ime moglo pojaviti u transkriptima koji jedan drugoga sustižu u medijima. I time otvorio niz pitanja, no jedno je ključno: je li trebao biti službeno obaviješten da je u kontaktu s osobom koju se prati i prisluškuje?

Negativan odgovor zasad su dali svi upitani - od raznih stručnjaka za sigurnost do predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, pa čak i bivšeg Milanovićeva stranačkog kolege Arsena Bauka. 'Logički gledano, ne bi trebalo obavještavati nekoga da je netko drugi pod mjerama, to je informacija koju zna uski krug ljudi i što je taj krug uži, to je manja vjerojatnost da će one biti provaljene', rekao je Bauk i Milanoviću uputio rečenicu koju je sam izgovorio prije nego što je postao predsjednik.

'Neka pazi s kim se druži.'

Politički analitičar Žarko Puhovski za tportal kaže da je potpuno nepojmljiv postupak u kojemu predsjednik države ocjenjuje policijski postupak koji još uvijek traje.

'A to da on u istoj rečenici uz kaznene radnje spominje američkog predsjednika, to je potpuno skandalozno. Da ga netko ozbiljno shvaća, već bismo imali demarš američkog veleposlanstva. Naprosto se to ne radi: američkog predsjednika - pa makar to bio Trump, za kojega nemam simpatije - ne spominje se u istoj rečenici s lokalnim kriminalcima', smatra Puhovski.

'Milanović pritom vjerojatno misli na sebe i vjeruje da je cijeli postupak pokrenut zbog njega. Paranoja je, kao što znamo, profesionalna bolest političara', dodaje sugovornik tportala.

Predsjednikov istup ocjenjuje 'nekontroliranim' jer se vjerojatno želio izvući iz situacije u kojoj s uhićenim Kovačevićem nije imao samo privatne, nego i poslovne kontakte.

'Vjerojatno su bili u češćim kontaktima'

'Oni su jedno vrijeme bili susjedi tamo u BCI-ju, kod hotela International, prema tome vjerojatno su bili u češćim kontaktima', upozorava Puhovski i također se izjašnjava protiv mogućnosti da bi predsjednik trebao biti obaviješten da je u kontaktu s osobom pod mjerama.

'U svakom slučaju ne bi trebao znati o tome dok se akcija događa jer u krajnjoj liniji ne znamo hoće li ta osoba biti sastavnim dijelom kaznenog kolopleta. Ni u koga ne moramo bespogovorno vjerovati, pa ni u predsjednika. No neposredno prije same objave, odnosno zaključenja akcije, možda bi eventualno trebao biti obaviješten kako bi mogao reagirati', smatra Puhovski.

U dijelu javnosti pojavile su se usporedbe ovog slučaja s otkrićem da se bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastajala s kasnije osuđenim i odbjeglim Zdravkom Mamićem, čak s njime navodno slavila rođendan i primala darove dok je bio praćen i prisluškivan. Zbog toga je ona svojedobno pokrenula veliku čistku u obavještajnoj zajednici.

Grabar Kitarović govorila je premalo, Milanović previše

'Slučajevi imaju neke sličnosti, ali još veće razlike. Prije svega, bivša predsjednica je o tome govorila premalo, a sadašnji predsjednik previše', smatra Puhovski.

'Ne radi se o osobama istog ranga, naravno: Dragan Kovačević načelno nije netko s kime se predsjednik ne bi smio družiti, makar je učestalost kontakta pitanje ukusa. Predsjednik nije morao znati da se on nalazi u nekoj korupcijskoj hobotnici - mogao je da je pazio, ali nije. S druge strane, Zdravko Mamić osoba je s kojom se predsjednik ili predsjednica nipošto ne bi smjeli družiti i to je jasna razlika, on je odavno bio sumnjiv u kaznenom smislu i to se vidjelo iz helikoptera', objašnjava Puhovski.

Na pitanje može li Zoran Milanović imati neugodnosti ukoliko se u javnosti pojave transkripti u kojima se on osobno spominje, ili sudjeluje u razgovoru, sugovornik tportala odgovara originalno:

'Da, vjerojatno može imati neugodnosti. Ali nitko Milanoviću ne može stvoriti neugodnosti kakve sam sebi stvara.'

Privođenje Dragana Kovačevića Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX