ANTROPOLOZI NA NOGAMA

Profesori pisali biskupima: Pripazite s terminom 'obitelj', zbunjujete ljude

04.01.2018 u 14:49

Bionic
Reading

Četrdeset profesora etnologije i antropologije sa zagrebačkog, zadarskog i riječkog Sveučilišta te Instituta za etnologiju i folkloristiku, ali i njihovi kolege iz Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Mađarske, Makedonije i SAD-a, uputili su pismo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) u kojem su reagirali na poruku biskupa o obitelji u zakonskim odredbama i Istanbulskoj konvenciji

U svojoj poruci biskupi su upozorili kako se 'ne bi smjelo dogoditi da se pod krinkom zabrinutosti da nekomu ne bi bila nanesena nepravda otvori prostor za promicanje ideologije koja ima nakanu promijeniti same antropološke temelje poimanja obitelji'.

Profesori pak u svom pismu navode da se unosi zabuna u javnost jer se takvim izjavama biskupa tvrdi kako postoje antropološki temelji poimanja obitelji te da oni čvrsto definiraju jedan tip obitelji kao neku vrstu idealnog i jedinog mogućeg tipa društvene organizacije.

Svi potpisani stručnjaci slažu se da je 'antropologija utemeljena na empirijskim i komparativnim izučavanjima različitih društava na svijetu te podvrgava kritici i sam pojam obitelji, koji smatra često nedostatnim za opisivanje društvenih odnosa koje su stvorile raznolike kulture'.

Nadalje navode da kada se taj 'nedostatan termin i koristi u antropologiji, ispostavlja se kako postoji iznimno mnogo raznolikih tipova obitelji te da je zapadni, u većini slučajeva heteronormativni, tek jedan od mogućih, nikako najbolji ili neki kojem bi ostali trebali stremiti'.

Dokument: "Pismo HBK i potpisi svih profesora"

Navode i da biskupi nešto dalje u poruci, ali u dijelu koji mediji nisu prenijeli, ipak preciziraju kako se u njihovoj poruci pojam 'antropologija' odnosi na kršćansku antropologiju 'koja doista ima temeljna i neupitna poimanja čovjeka i obitelji, ali oni nisu posljedica znanstvenog istraživanja kulture, već se radi o razumijevanju čovjeka na temelju božanske objave'.

  • +9
Zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stoga više od 40 antropologa i etnologa koji su potpisali pismo mole biskupe da ubuduće precizno definiraju na koju antropologiju misle kako se ne bi unosila zabuna u javnost.

'Ovakvim olakim korištenjem znanstvenog pojma stječe se dojam kako se HBK u svojim argumentacijama oslanja na znanstveno utemeljena istraživanja obitelji u socijalnoj i kulturnoj antropologiji te etnologiji, što, sudeći prema navedenoj formulaciji, nikako nije slučaj', zaključuju profesori.