CRVENI KMERI OPTUŽUJU DUŠA

Profesor matematike postao krvnik revolucije

17.02.2009 u 13:01

Bionic
Reading

Profesor matematike koji je postao gorljiv revolucionar radikalnog komunističkog pokreta Crvenih Kmera, Kaing Gek Eav, zvan 'Duš' prvi je čelnik kojemu od utorka sudi kambodžanski sud za zločine protiv čovječnosti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda

ZAGREB - U nizu tekstova tim povodom agencija AFP donosi i intervju s katoličkim svećenikom koji je prvi upozorio međunarodnu javnost na nasilje Crvenih Kmera, a danas tvrdi da je to suđenje gorko i licemjereno jer je zloglasni režim bio moguć uz potporu sila u regiji i Zapada.

"Činio sam ružne strane u svome životu" i "vrijeme je da podnesem za to račun", priznao je "Duš" 1999. godine kada ga je razotkrio irski fotoreporter.

U zatvoru već 10 godina, preobraćen na kršćanstvo, Duš je ustvrdio da je zatražio oprost od žrtava s kojima se suočio tijekom priprema za proces.

Kaing Gek Eav (66), bivši je zapovjednik zloglasnog zatvora Tol Sleng ili S-21 u Pnom Penu. Optužen je za zločine protiv čovječnosti, mučenje, ubojstvo s predumišljajem i za kršenje Ženevske konvencije te je prvi od petorice kojima će suditi kambodžanski sud pod pokroviteljstvom UN-a.

Optužba ga tereti da je nadzirao mučenje i ubojstvo više od 12.380 muškaraca, žena i djece u logoru S-21, uspostavljenom u bivšoj gimnaziji u Pnom Penu. Ondje je sa suradnicima ispitivao "sve izdajice", koji su zatim bivali smaknuti, uglavnom na "poljima smrti" izvan glavnoga grada Kambodže.

Duš je prvi čelnik Crvenih Kmera koji je predan u ruke suda, a razotkrio ga je na zapadu Kambodže fotoreporter Nic Dunlop. Dotad se vjerovalo da je poginuo.

"Doista mi je žao zbog ubojstava u prošlosti: želio sam biti dobar komunist i nisam uživao u onome što sam činio", povjerio je Duš Dunlopu.

Također je priznao da uzak krug čelnika Crvenih Kmera, okupljenih oko zloglasnog Pola Pota, nije vjerovao u "priznanja" dobivena mučenjem u logoru, a upravo temeljem tih priznanja žrtve su ubijane.

Psiholog, koji je analizirao Duša, rekao je da je riječ o čovjeku "vrlo pedantnom, savjesnom, koji se brine o svakoj pojedinosti i želi da ga nadređeni uvažavaju" i zaključio da nije duševno bolesna osoba već čovjek "velike inteligencije" i "vrlo dobre memorije".

Duš je radio kao profesor matematike, a Crvenim Kmerima pridružio se 1967. "kako bi oslobodio svoj narod, a ne da bi činio zločine", rekao je.

U intervjuu za agenciju AFP, otac Francois Ponchaud, katolički svećenik koji od 1965. djeluje u Kambodži, upozorava na licemjerje međunarodne zajednice koja je dugo podržavala Crvene Kmere.

"Zemlje koje vode ovaj sud, uključujući i Ujedinjene narode, podržavale su Crvene Kmere sve do 1989., znači 14 godina. Ovo je licemjerno suđenje, moramo stvari nazvati pravim imenom. Zbog čega su sve do 1989., Kina, Sjedinjene Države, Europa podržavale Crvene Kmere?", zapitao je Ponchaud.

Otac Ponchaud dodaje da su Amerikanci 1973. ispustili 239.00 tona bombi na malu Kambodžu kako bi spriječili da ona postane baza Vietkonga, te podsjeća da su za taj režim bile odgovorne i SAD, i Kina i Tajland, te Vijetnam.

Revoulucionarni pokret Crvenih Kmera došao je na vlast u Kambodži 17. travnja 1975. Novi režim, kojemu je na čelu bio Pol Pot, uživao je potporu Kine. Uskoro je Pol Pot ukinuo religije, škole, valutu te ispraznio sela prisilivši zemljoradnike da uđu u kolektive. Oko dva milijuna Kambodžanaca, ili četvrtina stanovništva, umrla je od gladi, bolesti, ili su bili mučeni i smaknuti u masovnim čistkama. Užasi genocida prikazani su u poznatom filmu "Polja srmti".

Režim Crvenih Kmera srušile su 7. siječnja 1979. vijetnamske snage uz pomoć bivših pripadnika Crvenih Kmera, koji su se odvojili od režima i izbjegli u Vijetnam. Među njima je bio i Hun Sen, danas kambodžanski premijer.

Ostaci Crvenih Kmera povukli su se na sjever i zapad zemlje gdje su i dalje pružali otpor uz potporu Kine i uz pristanak SAD-a i njihovih saveznika. Raspali su se sredinom 90-ih.

Pol Pot je umro 1998. godine, izbjegavši pravdi, kao i drugi čelnici Crvenih Kmera, Son Sen i Ta Mok.

Godine 1997. kambodžanska vlada zatražila je od UN-a pomoć za uspostavu suda koji bi procesuirao vođe Crvenih Kmera i sporazum je potpisan 2003.