'PROMAŠENI HITAC'

Profesor izlazi na državnu maturu sa svojim đacima

01.03.2010 u 09:13

Bionic
Reading

Profesor Privatne klasične gimnazije u Zagrebu Tonči Maleš odlučio je solidarizirati se sa svojim učenicima i polagati državnu maturu zajedno s njima

Maleš ne skriva ogorčenost državnom maturom i njezinom provedbom. Kaže da se projekt provodi pogrešno, da se učenike ne doživljava kao osobe, već kroz razne PIN-ove i šifre.

'Državna matura je neprijateljsko tijelo za djecu ove zemlje, promašen hitac. Ona ne poštuje učenika jer četvrtašima oduzima čitavo drugo polugodište, od 19. veljače do 2. lipnja su izloženi ispitima. Ta djeca moraju završiti srednju školu, ali moraju i živjeti, izlaziti, ljubiti, imati prijatelje, trenirati neki sport', kazao je Maleš za Novi list. Dodaje da su s prvom generacijom maturanata koji polažu državnu maturu trebali raditi i psiholozi jer su djeca anksiozna zbog golemog stresa.

Stoga Maleš predlaže da profesori izađu na maturu sa svojim učenicima, posebice na ispite iz predmeta koje predaju. 'Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi profesori, i bi li uopće, prošli iz obaveznih predmeta: hrvatskog, matematike i engleskog. Predlažem da na maturi polažemo barem predmet koji predajemo učenicima, vjerujem da bi rezultati bili znakoviti. Doznali bismo tko s kakvim znanjem predaje učenicima, vidjeli bismo što se uopće može tražiti od učenika na maturi', uvjerava prof. Maleš.