puhovski analizira

Produženo samoubojstvo SDP-a primiče se kraju, što će se događati nakon 'prljave Grbinove čistke': Kakve su šanse 'SDP-a 1990'

08.10.2021 u 13:18

Bionic
Reading

Opći raspad sistema u SDP-u, u kojemu je predsjedništvo stranke u četvrtak donijelo odluku o izbacivanju bivšeg predsjednika Davora Bernardića i još šest 'pobunjenih' saborskih zastupnika - a svojevoljni izlazak najavljuju i drugi - za tportal je prokomentirao politički analitičar Žarko Puhovski. Uz ispriku javnosti što se uopće oglašava na ovu temu

'Ne znam kako i samim SDP-ovcima nije dosadilo uopće raspravljati, pojavljivati se u ovom kontekstu. Na djelu nije ništa drugo doli produženo samoubojstvo jedne stranke', plastično opisuje Puhovski.

'Oni čine doslovno sve u korist vlastite štete. Peđa Grbin evidentno je izgubio kompas jer u programskom smislu nije uspio formulirati apsolutno nijedan ozbiljan socijaldemokratski stav i svoju kompletnu aktivnost sveo je na taktičko-kadrovska pitanja. Njih rješava eliminiranjem svih ljudi koji nisu na njegovoj strani, a na njegovoj strani mogu biti samo oni koji su vezani u personalnom smislu. On nema nikakvog programa i to je cijela žalosna priča o današnjem SDP-u', kaže ovaj analitičar.

Proces masovnog isključenja iz članstva sada se seli na Glavni odbor, na kojem se očekuje potvrda odluke Predsjedništva, a slijedi konačni raskol u stranačkom klubu zastupnika u Saboru. Tragikomedija se, smatra Puhovski, napokon približava svome kraju.

'Sada imamo paradoksalnu situaciju da se 14 članova kluba priprema izbaciti njih 18, a to ni po kakvoj aritmetičkoj ili demokratskoj logici ne može funkcionirati - osim u metafizičkom smislu. SDP je proglasio demokraciju u kojoj brojanje nije bitno; demokracija nije samo brojanje, ali bez brojanja demokracije nema', objašnjava sugovornik tportala.

  • +9
Isključeni članovi SDP-a osnovali su novi klub zastupnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Puhovski drži da previranja i raskoli unutar SDP-a djeluju kancerozno na ionako slabašnu političku kulturu u Hrvatskoj. Posebno tragičnim smatra objašnjenja jedne strane da se viđene članove izbacuje zbog 'otkazivanja poslušnosti', odnosno druge da ih se kažnjava zbog 'verbalnog delikta'.

'Slijedi pad na razinu otprije Račanova razdoblja'

'Otkazivanje poslušnosti striktno je feudalna percepcija u kojoj postoji gazda i boss, lokalni plemić protiv kojega se ništa ne smije reći - a tko to napravi, bit će kažnjen na odgovarajući način. Nekada se rezao jezik, sada su sankcije ipak nešto humanije. Na drugoj strani verbalni delikt je prastara priča koja je u ovom slučaju drugorazredna: političke stranke dovele su se u situaciju da svoje članove ne sankcioniraju za poteze zbog kojih bi to trebale, poput kandidature na izborima na listama druge stranke, ali ih kažnjavaju zato što su u medijima istupili s izjavom koja nije povoljna za lik i djelo predsjednika', upozorava Puhovski.

Po njemu, SDP je u ovom trenutku 'gotova priča' i slijedi mu pad na razinu otprije razdoblja Ivice Račana, dakle na jednoznamenkaste postotke, no problem je to što njihove svađe poput raka zahvaćaju iznimno slabašnu demokratsku kulturu u zemlji. Pitamo ga za razvoj događaja u Saboru.

'Izbačeni članovi formirat će svoj klub zastupnika i ukoliko budu pametni, tamo će ozbiljno raditi najmanje godinu dana čekajući što će se dogoditi s onim što je ostalo od SDP-a i sa strankom Možemo, pa će procijeniti postoji li prostor za njih i onda imaju dvije godine pripremiti se za parlamentarne izbore. U tom periodu čak mogu izgraditi i infrastrukturu na terenu i poziciju koja je ozbiljno kritična prema HDZ-u, ali i kvazisocijaldemokratskim tendencijama u SDP-u. Frontmen?

To bi barem u prvom periodu trebao biti netko iskusniji poput Rajka Ostojića, ni u kojem slučaju bivši predsjednik Bernardić, a kasnije netko od mlađih tko se iskaže radom u Saboru. Parlament je jako dobra govornica, netko će već iskočiti', objašnjava Puhovski.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ništa od žetončića, Plenković miran

On se slaže da se raskolom u SDP-u otvara dodatni prostor za stranku Možemo, ali nije siguran da ga oni mogu ispuniti jer imaju enormnih poteškoća i u prostoru koji sada zauzimaju. 'Ne shvaćaju da su u političkoj igri u kojoj važe drugačija pravila od aktivističkih i ukoliko to ne osvijeste, propustit će ogromnu šansu koju još uvijek imaju. Ako je propuste, nova 'treća' lijeva varijanta sa svojim klubom zastupnika mogla bi imati neku šansu', kaže Puhovski.

Ne smatra izvjesnim prilazak bivših SDP-ovaca vladajućoj većini i pojavu novih 'žetončića' jer Andreju Plenkoviću to u ovom trenutku ne treba - ima čvrstih 76 ili 77 ruku i još najmanje njih pet 'u ruinama Domovinskog pokreta'. Elegantnije mu je ovako.

O imenu eventualne nove stranke sastavljene od izbačenih zastupnika SDP-a zasad se tek spekulira, a zbijaju se i šale da bi se mogla sastaviti fraza poput 'SDP 1990', 'Autohtoni SDP' ili 'Čista socijaldemokratska partija Hrvatske'.

'Makar, pridjev 'čisti' bolje bi pristajao ovom Grbinovom dijelu, on je taj koji je proveo izrazito prljavo čišćenje', zaključuje Puhovski.