POZADINA LAŽI IZ BANSKIH DVORA

Prodanović i Sloković bi mogli besplatno raditi za Vladu kad bi bila - socijalni slučaj

16.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Iako su tvrdili da svoju uslugu Vladi, čijem su vodstvu pomogli proučiti dokumentaciju vezanu uz slučaj bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, neće naplatiti, odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Jasna Novak u Banske dvore poslali su račun

Očito je strah u kosti odvjetnicima utjerala Hrvatska odvjetnička komora (HOK), iz koje je na adrese odvjetnika stigao upit u kojem se traži da potvrde radi li se o istinitoj informaciji odmah nakon što se u javnosti pojavila vijest da su Vladu u slučaju Crnoja zastupali besplatno. Kako nam je kazao disciplinski tužitelj HOK-a Alen Jakobović, oni su zatražili pojašnjenje od odvjetnika koji su potvrdili da su ispostavili račun. Tako je ispalo da su iz Vlade - lagali. U slučaju da su besplatno zastupali Vladu, odvjetnici bi disciplinski odgovarali pred Komorom.

Naime, odvjetnici ne mogu besplatno zastupati stranke bez dozvole Hrvatske odvjetničke komore.

'Odvjetnik može raditi pro bono u dva slučaja. Prvo, kada Hrvatska odvjetnička komora primi zahtjev osoba slabog imovinskog stanja te članova obitelji branitelja iz Domovinskog rata koji traže da im Komora dodijeli odvjetnika koji će ih besplatno zastupati. Odvjetnička komora im tada na osnovi priložene dokumentacije dodijeli odvjetnika koji će im pružiti besplatnu pravnu pomoć.

Drugi slučaj, po Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, omogućuje da određena upravna tijela pri županijama izdaju takozvane uputnice s kojima osobe temeljem socijalnih kriterija imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć. U tom slučaju one biraju odvjetnika, dakle osobe koje dobiju tu uputnicu mogu otići odvjetniku kojem žele, a on je dužan preuzeti takav slučaj', objasnio je Jakobović tportalu uvjete pod kojima odvjetnici rade besplatno.

Ni u jednom slučaju očito nije moguće besplatno zastupati Vladu.

Podsjetimo, informaciju da će Vlada ipak platiti usluge odvjetnicima otkrio je javnosti zastupnik SDP-a Peđa Grbin, a potom je i iz Vlade potvrđeno da im je na naplatu stigao račun na iznos od 2.185,50 kuna i da će ga platiti. Iz Vlade su ponovili da je u konzultacijama s odvjetnicima bilo dogovoreno da usluge neće biti plaćene. Odvjetnici slučaj nisu željeli komentirati. HOK provjerava odvjetnički par Sloković i Prodanović i u slučaju konferencije za medije koju su pred televizijskim kamerama održali zajedno sa svojim klijentom Zdravkom Mamićem u prostorijama GNK Dinamo.