BANDIĆ O MORALU I POŠTENJU

'Prodajom 44 tramvaja SDP želi stvoriti nove obveze'

20.02.2013 u 14:13

Bionic
Reading

'Nije moralno ni pošteno dva mjeseca prije izbora stvoriti obveze za ljude koje će doći', kazao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, odgovarajući na novinarski upit da prokomentira najavu po kojoj bi se po hitnoj proceduri na sutrašnjoj sjednici Skupštine Grada našla točka o prodaji 44 tramvaja

Kao što smo jutros objavili, na prijedlog SDP-ove većine u Skupštini, na dnevni red bi trebala biti uvrštena točka dnevnog reda prema kojoj bi se 44 tramvaja prodala leasing kućama, a potom ponovno od istih uzela u najam, a dobivenim novcem (532 milijuna plus PDV) bi se otkupilo 214 autobusa koji se nalaze u operativnom leasingu, platio dio održavanja do 2017. i refinancirao trenutni dug po operativnom najmu tih autobusa za što je ugovore potpisao Bandić, a za koje je i Državna revizija utvrdila da su iznimno nepovoljni.

Na taj način, prema tvrdnjama iz Holdinga, neposredni efekt za njih u prvoj godini bio bi 203 milijuna kuna, a pritisak na gradski proračun bio bi smanjen za sto milijuna kunaZa pet godina, procjene govore da bi uštede za ZGH bile oko 500 milijuna kuna

Iako je Holdingu za ovu operaciju trebala gradonačelnikova suglasnost, on ju je uskratio pa je SDP pronašao zaobilazni put kako bi oduku provukao na Skupštinu. Ona, prema njihovu mišljenju, nakon što je prestalo postojati Gradsko poglavarstvo ima pravo donijeti izmjene zaključa iz lipnja 2007. godine o ugovoru koji je omogućio kupnju 70 tramvaja za 129,4 milijuna eura.

'Oni su preuzeli odgovornost, ja u tome ne želim sudjelovati. Nije moralno ni pošteno dva mjeseca prije izbora stvoriti obveze za ljude koje će doći, ali očito je da im se žuri kad to žele staviti na dnevni red Skupštine. Mogu li to napraviti, odlučit će statutarni stručnjaci. Oni žele da gradonačelnik popegla njihovu lošu politiku upravljanja. To je pokušaj oživljavanja mrtvaca', kazao je Bandić i najavio da u svojoj izbornoj kampanji neće imati plakate sa svojim likom već oglase o njegovoj istini o stanju u Gradu i Holdingu.

No nije gradonačelnik na konferenciji za medije posvećenima aktima gradonačelnika pred sutrašnju Skupštinu pričao samo o tramvajima. Iskoristio ju je i za političko prepucavanje i kao uvod uvod u predizbornu kampanju.

'Al' je dobar ovaj režim, plaća ide, a ja ležim', slikovito je pojasnio što misli o radu  direktora ZGH, a posebno je na pik uzeo Roberta Mišetu, direktora Zagrebparkinga za kojega je kazao da se 'naslikava kao lipicaner' dok su mu garaže poluprazne.

U petnesetominutnom monologu očešao se i zastupnike u Skupštini Grada, ali i o ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića.

'Ondje sjede ljudi koji nisu napravili u životu ni pasju kućicu, ali nakon izbora ih većina neće ondje sjediti. Nikada do sada Skupština nije bila toliko rušilačka i nadam se da će građani to prepoznat. A Zmajlović šalje inspekciju na Jakuševec gdje se nalazi jedino uređeno odlagališteotpada u Hrvatskoj. Nije ih poslao u Varaždin gdje tisuće tona smećaleži u polju ni u Jasku gdje je posao napravio polovično pa otišao zaministra', zaključio je gradonačelnik.