medijski ogranak

Prodaja medija u Turskoj učvršćuje Erdoganovu kontrolu nad novinarima

22.03.2018 u 10:29

Bionic
Reading

Turska tvrtka Dogan Holding u četvrtak je potvrdila da je započela pregovore s Demiroren Holdingom oko prodaje svojeg 890 milijuna dolara vrijednog medijskog ogranka, a taj je dogovor viđen kao daljnje učvršćivanje medijske podrške predsjedniku Tayyipu Erdoganu

Dionice Dogan Holdinga i njegovog novinskog ogranka Hurriyet Gazetecilik rastu drugi dan zaredom. Službenik Demirorena, tvrtke koju se smatra Erdoganovim saveznikom, otkrio je u srijedu za Reuters da će ona kupiti Doganove medije.

Taj će dogovor Demirorenu koji već posjeduje nekoliko provladinih novina dati kontrolu nad nekoliko istaknutih medijskih kuća, uključujući novine Hurriyet i televiziju CNN Turk.

Dogan Holding i njegov osnivač Aydin Dogan dugo se smatraju dijelom turskog sekularnog establishmenta. Erdogan je više puta optužio tu tvrtku da je pristrana protiv njegove islamističke stranke AK, što je ona odbacila.

  • +16
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Reuters / Autor: WOLFGANG RATTAY

Korporacija je 2009. dobila 2,5 milijardi dolara kazne zbog neplaćenih poreza, a protivnici vlade su to vidjeli kao pokušaj ušutkivanja kritičara Erdogana. Aydin Dogan je zbog toga bio primoran Demirorenu prodati novine Milliyet i Vatan koje su od tada zauzele čvrsti provladin stav.