idu na markov trg

Procurio plan: Škole će u srijedu štrajkati u Zagrebu, imaju iznenađenje za premijera

  • Autor: Silvana Srdoč
  • Zadnja izmjena 15.10.2019 15:26
  • Objavljeno 15.10.2019 u 10:41
Učitelji i nastavnici posljednji put su na Markovu trgu prosvjedovali u rujnu

Učitelji i nastavnici posljednji put su na Markovu trgu prosvjedovali u rujnu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjetnim krugovima proširila se informacija da u srijedu nastave neće biti na području Grada Zagreba, a potvrda je stigla na redovitoj konferenciji za novinare čelnika prosvjetnih sindikata oko podneva, kada ju je potvrdio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Ujedno, Mihalinec je najavio da će sindikati sutrašnju presicu održati na Trgu svetog Marka u 9.20 i da će ona biti posebno zanimljiva

'U to vrijeme će članovi Vlade prelaziti u zgradu Sabora pa bi press konferencija mogla biti zanimljivija nego danas', kazao je Branimir Mihalinec, naglašavajući to još nekoliko puta za vrijeme konferencije za medije. Dodao je, u šali, da je čak i Zoran Vakula navodno izašao s dobrom vremenskom prognozom za sutra ujutro.

Tajming sutrašnje presice posebno je zanimljiv. Sabor nastavlja sjednicu s početkom u 9.30 dopunom dnevnog reda, a očekuje se da premijer Andrej Plenković podnese izvještaj o radu Vlade u posljednjih godinu dana. U prošlogodišnjem izvještaju o stanju nacije Plenković je poručio da nitko ne može i neće biti iznad zakona. Kazao je i da je smanjena nezaposlenost te da su povećane plaće.

Štrajk u zagrebačkim školama

Informacija o sutrašnjem štrajku u Gradu Zagrebu osvanula je prvo na internetskim stranicama Osnovne škole Ivana Gundulića i Osnovne škole Grigora Viteza.

'Poštovani roditelji! Sindikati u obrazovanju najavili su štrajk u osnovnim školama Grada Zagreba za srijedu 16. listopada 2019. godine. Za djecu roditelja koji nisu u mogućnosti organizirati boravak kod kuće, škola će organizirati čuvanje. Zahvaljujemo vam na razumijevanju i pozivamo vas da za sve druge informacije nazovete Tajništvo škole', stoji u obavijesti roditeljima djece koja pohađaju OŠ Ivana Gundulića u strogom centru grada.

Iz OŠ Grigora Viteza na Krugama obavještavaju roditelje da je štrajk dijela učitelja najavljen sutra, u srijedu, 16. listopada.

'Nastava će se organizirati u skladu s mogućnostima. Prema sadašnjim informacijama, većina učitelja predmetne nastave, kao i učitelji edukatori-rehabilitatori bit će u štrajku. Razrednici će imati konkretan uvid u stanje u svojim razredima', obavještavaju se roditelji, uz uputu da se za sve dodatne informacije obrate pedagoginji škole.

Čelnici sindikata Branimir Mihalinec i Vilim Ribić - potonji je najavio da će u srijedu i fakulteti najaviti štrajk ukoliko Vlada do tada ne prihvati njihove zahtjeve - jutros nisu odgovarali na novinarske pozive. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, proteklog vikenda završila je na Hitnoj pomoći i zbog upale pluća nije u mogućnosti aktivno sudjelovati u sindikalnim aktivnostima. Povratak u pun pogon očekuje, međutim, već za nekoliko dana.

Njezini kolege su na konferenciji za novinare u podne izvijestili da štrajk u osnovnim i srednjim školama Osječko-baranjske, Istarske i Šibensko-kninske županije danas protječe uz velik odaziv. Mihalinec je kazao da je odaziv prema privremenim rezultatima zbog smjenskog rada - 87,3 posto. Dajana Krnek iz Sindikata hrvatskih učitelja kaže da je odaziv štrajku u osnovnoškolskim ustanovama u tim županijama do 11 sati ukupno oko 83,69 posto.

'Ti podaci pokazuju da štrajk, koji je danas u četvrtom danu, tamo gdje se odvija ne jenjava, ima jednaku snagu i šalje jednaku poruku', ocijenio je Mihalinec.

Nema novca? Kome su ga obećali?

Mihalinec je odbacio tvrdnje da nema novca za povećanje plaća u obrazovnom sustavu. Osvrnuo se na izvješće o izvršenju proračuna za 2018. i prvih šest mjeseci 2019., koje pokazuje da je država u prvih šest mjeseci bila 1,1 milijardu kuna u suficitu, a taj se trend zbog dobre turističke sezone očekuje i do kraja godine.

  • +10
  • +7

Prosvjetni sindikati

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'To nama znači da novca u proračunu ima dovoljno da Vlada ispuni naše zahtjeve, kao i zahtjeve još mnogih koji ih namjeravaju postaviti. Ovdje se radi o velikom novcu za koji znamo da ga ima. Ako ministar financija Zdravko Marić kaže da ga nema, to znači da ih je već nekome obećao, a da to nitko u Hrvatskoj ne zna', kazao je Mihalinec, ironizirajući da su traženja sindikata 'megalomanski, čudovišni zahtjevi koji će srušiti proračun i spustiti rejting' domovine.

'Do 1. rujna 2019. nastava se odvijala sukladno planovima i programima, propisima za sve ono što nastavnik mora raditi. Pa je tako iz hrvatskog pisano što se mora obrađivati, koji pisci se moraju čitati. Morali su biti i izvedbeni programi, u kojima su nastavnici morali napisati kojeg sata će obrađivati koju temu. Zamislite predmet od 70 sati sa 100 različitih tema koje su se morale odraditi. Hvala bogu da imamo toliko kreativnih nastavnika pa su mogli odabrati metode da to mogu napraviti. Mnogi su riskirali opomene s mogućnošću otkaza ugovora u radu, radeći kako misle da treba. Sada kurikulumi propisuju ishode, a nastavne teme bira nastavnik iz širokog asortimana. Nastavnik preuzima odgovornost: ima slobodu birati teme, kao i odgovornost za postizanje ishoda. Možete misliti koliko se povećava složenost njegova posla!' napomenuo je Mihalinec, objašnjavajući zašto sindikati, između ostalog, imaju 'moralan i pravedan' zahtjev za povećanje koeficijenata složenosti poslova.

  • +21
  • +18

Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjetimo, odaziv na štrajk svih ovih dana prilično je visok, u pravilu iznad 80 posto. Sve je započelo štrajkom u četvrtak na području cijele Hrvatske, a potom je krenuo cirkularni štrajk. U petak su štrajkali prosvjetari u Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji, a u ponedjeljak u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji.

Sindikalci su na konferenciji u ponedjeljak prezentirali kako su se mijenjali koeficijenti zaposlenih u prosvjeti i objasnili zašto traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

'Zaključili smo da trebamo odrediti referentni koeficijent u oba sustava za sve zaposlene u odgojno-obrazovnom procesu. Treba ujednačiti koeficijent složenosti poslova za sve, jer je složenost poslova podjednaka pa ne treba raditi razlike', rekao je Mihalinec.

  • +10
  • +7

Konferencija sindikalista o štrajku u školama

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Sindikalisti su naglasili kako je ministrica Blaženka Divjak njihove argumente prihvatila još u ožujku, ali su nakon toga iz Vlade nekoliko puta dobivali prijedloge povećanja koeficijenata samo za stručno školsko osoblje, poput tajnica, te učiteljima u specijalnim ustanovama za rehabilitaciju.

Mihalinec je komentirao poruku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da 'ili će se povećati plaće prosvjetarima, ili više neće biti ove Vlade', rekavši kako sindikatima godi kada se podržavaju njihovi zahtjevi i vjeruju da takav politički pritisak može pomoći rješavanju sukoba.

Komentirao je i navode kako štrajk nema pravnu osnovu. 'Štrajk je dozvoljen, jer zakon jasno kaže da je štrajk dozvoljen za gospodarsko-socijalne interese zaposlenih. Ako povećanje koeficijenata nije dio plaće, onda ne znam što jest', objasnio je Mihalinec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!