'PRLJAVE IZMIŠLJOTINE'

Procurili transkripti koji dokazuju da je Šeks radio za Udbu?!

04.07.2017 u 10:59

Bionic
Reading

Iako se više od dva desetljeća špekulira o tome je li HDZ-ov doajen, koji je u posljednje vrijeme izuzetno aktivan, bio suradnik Udbe, u medije su iscurili transkripti koji, ako su autentični, dokazuju to da je Šeks doista surađivao sa zloglasnom službom bivše Jugoslavije

Tjednik Nacional u najnovijem je broju objavio transkripte razgovora Vladimira Šeksa i djelatnika Udbe Zdravka Pejića vođene 1983. U to vrijeme Šeks je bio optužen zbog 'protudržavne djelatnosti' i nalazio se pod nadzorom Službe državne sigurnosti, Udbe. Njegov agent bio je upravo Pejić.

Iz razgovora se vidi da ga je Pejić vabio da im da podatke o određenim ljudima u zamjenu za pomoć u kaznenom postupku koji se protiv njega tada vodio. Iz razgovora je očito da je Šeks vodio lukavu igru. 'Zdravko, gledaj, od mene se traži da ja budem jedan sunđer, kao jedna spužva koja će donijeti nešta, a ja želim da se meni kažu konkretni, određeni zadaci, koji će biti locirani na jednu osobu… a ja ću onda iznijeti šta sam uspio doznati u vezi te osobe, u vezi njenih mišljenja, stavova itd., a vi to onda provjerite i na nekim drugim kanalima, pa ćemo vidjeti, ali kako kada nema povjerenja?', kaže, prema transkriptima, Šeks Pejiću.

  • +11
Promocija knjige Vladimira Šeksa 'Državni udar' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ovaj transkript procurio je u javnost tek nekoliko dana nakon što je Šeks objavio knjigu 'Državni udar - kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH'.

A samog Mesića upravo spominje i u spornom transkriptu.

Od Šeksa smo pokušali dobiti komentar na ovu objavu, no kazao nam je najprije da nije ništa vidio. Nakon što smo ga uputili o čemu je riječ kazao je: 'Krasno! Nemam komentara.'

Nacional pak piše da su Šeksa upoznali s činjenicom da posjeduju transkripte još na proslavi Dana državnosti u Uredu predsjednice. Navodno je burno reagirao i rekao da je riječ o 'prljavim izmišljotinama'.