nova letjelica

Procurile snimke nasljednika Aligatora, ruski borbeni helikopter jurit će 700 km/h

17.12.2018 u 22:33

Bionic
Reading

Ruski konstruktorski ured Kamov projektirat će helikopter nove generacije koji bi trebao letjeti brzinom od 700 km/h. Riječ je o letjelici koja izgledom podsjeća na suvremeni ruski napadni helikopter Ka-52 Aligator koji se zbog naoružanja i sofisticirane radio-elektroničke opreme smatra ponajboljim u svijetu

Da konstruktorski ured Kamov priprema novu letjelicu, doznalo se ovih dana sasvim slučajno nakon što je u javnost procurio nacrt one koja bi trebala naslijediti nedavno modernizirani Ka-52M, model koji se od svojeg prethodnika razlikuje kvalitetnijim napadno-navigacijskim sustavom, protuelektroničkim kompleksom zaštite helikoptera i znatno većom nosivošću ubojitih sredstava.

Budući ruski napadni helikopter dizajnerski poprilično podsjeća na već poznatu platformu koja krasi obitelj helikoptera s dizajnerskim potpisom tvrtke Kamov, pišu ruski mediji, a riječ je o koaksijalno postavljenim helikopterskim elisama koje se nalaze jedna iznad druge.

Pored toga, piše Russia Beyond The Headlines, budući napadni helikopter krasit će bočno raspoređena 'avionska' krila na koja se mogu postavljati razna ubojita sredstva te ostala suvremena oprema. Kotači helikoptera moći će se uvlačiti u trup, a posada će, sjedeći jedan pored drugog, biti raspoređena kao i kod prethodnika. Pored vojne verzije helikoptera, planirano je konstruiranje civilne verzije za prijevoz putnika.

Prema navodima ruskih medija, budući helikopter trebao bi dostizati brzinu od 700 km/h, što je gotovo dvostruko više od brzina koje dostižu suvremeni borbeni helikopteri. Za razvoj ovog projekta ruski konstruktori napravili su leteći laboratorij koji se temelji na bazi udarnog helikoptera Mi-24, a koji je na nedavnim testiranjima postigao brzinu od 400 kilometara na sat.

Valja napomenuti kako i američka vojska razvija svoju verziju brzog izviđačko-jurišnog helikoptera koji nosi oznaku S-97 Raider, a čiji dizajn potpisuje tvrtka Sikorsky. Taj tip zrakoplova trebao bi dostizati brzinu od 450 km/h, a njegova ispitivanja su u tijeku.