NEKOLIKO BIOGRAFSKIH CRTICA

Pročitajte što je osporavani sudac Kolakušić napisao o sebi

29.07.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, jedna od rijetkih osoba koja je uspjela pomutiti planove ministra Slavka Linića i potpuno ga izbaciti iz takta, u ponedjeljak ujutro službeno je predao zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Traži ukidanje 11 članaka tog zakona jer, kako smatra, vjerovnici u sudskom postupku 'nemaju nikakvu zaštitu', dok se samo pojedinim vjerovnicima 'omogućuju povoljniji uvjeti ostvarivanja potraživanja'

Kolakušićev zahtjev napisan je na dvadesetak stranica i predan 'u ime Trgovačkog suda uz Zagrebu, po sucu pojedincu'. Pretpostavlja se da će zbog osjetljivosti teme i desetaka tisuća radnika čija sudbina ovisi o provođenju predstečajnih nagodbi Ustavni sud brzo reagirati u ovom predmetu, iako zagrebački sudac nije jedini koji je tražio da se razmotri Linićev zakon - prije njega, naime, podnesena su još tri slična zahtjeva.

No upravo Kolakušićeva akcija potaknula je ministra financija da se na njega javno obruši jer 'nema društvenu odgovornost' i jer je kasno reagirao, nakon što je nekoliko mjeseci radio na predstečajnoj nagodbi u Dalekovodu, a neizravno ga je optužio i da radi u korist 'stečajne mafije' koja godinama cijedi polupropala poduzeća i oteže postupke u kojima u pravilu profitiraju jedino stečajni upravitelji i njima bliske osobe.

Kolakušića su neki mediji - i to upravo oni koji se također nalaze u postupku predstečajne nagodbe - prozvali i zbog skrivenog hobija jer 'u malenom studiju voli snimati senzualne fotografije djevojaka koje su navršile osamnaest godina'. Sudac je, u službenoj biografiji koju je Trgovački sud dostavio medijima, to neizravno potvrdio. Kaže da se bavi umjetničkom fotografijom.

Ipak, u njegovom životopisu još je zanimljiviji stručni dio: Kolakušić tako navodi službene ocjene koje je za svoj rad dobio od 2003. do 2010. godine, a one se kreću od 'naročito uspješan' do 'izvanredan', zatim nabraja radionice koje je organizirao i stručne seminare koje je pohađao, radove koje je objavio, te zbornike i internetske stranice koje je pomagao izraditi. Ipak, nije odgovorio na nekoliko ključnih detalja, u kojima se tvrdilo da je sudski evidentičar sudske prakse još 2008. godine trebao biti sankcioniran jer je u njegovoj ladici pronađeno preko stotinu predmeta koji njegovom krivnjom nisu odaslani sa suda punih godinu dana. Sudac u svojoj biografiji navodi da je 2001. ostvario 95 posto svoje norme, 2002. - 103 posto, 2003. - 144 posto, a 2004. godine točno 127 posto. Za razdoblje nakon toga normu nije precizirao, nego je svoj rad predstavio kroz ukupnu brojku od 20.422 odluke o usklađenosti sa sudskom praksom.

Kolakušić je postao sucem Trgovačkog suda prije točno dvije godine, kada ga je na položaj u posljednjim danima mandata imenovalo Državno sudbeno vijeće na čelu s Ivanom Turidićem. Upravo tada prvi put dolazi u doticaj sa stečajevima i sličnim predmetima: dotad je, naime, karijeru gradio na znatno različitom Upravnom sudu, gdje je punih deset godina proveo kao obični i viši sudski savjetnik. Nekoliko puta se kandidirao i za suca tog suda, no nikada nije uspio...

Kolakušićevu službenu biografiju pročitajte OVDJE.

277246 ,276410 ,276344 ,276944