NEOBIČAN TJEDAN

Pročitajte šest događaja u fokusu svjetskih medija

29.12.2016 u 13:19

Bionic
Reading

Na predsjedničkim izborima u SAD-u pobijedio je milijarder artikulirajući interese, osjećaje i stavove šljakerskih 'plavih ovratnika'. U Južnoj Koreji traže ostavku predsjednice jer je pod mračnim utjecajem svemoćne kćeri azijatskog šamanskog Rasputina. Svijet konačno shvaća da mora smanjiti emisiju stakleničkih plinova na razinu predindustrijskog doba. Neobičan tjedan

Povijesni izbori za Amerikance, ali i ostatak svijeta

Bila je to zapanjujuća izborna noć. Zapanjujući tjedan u kojemu su Amerikanci doživjeli vjerojatno najveći šok u povijesti. Tjedan u kojemu je biznismen bez političkog iskustva u borbi za Bijelu kuću pobijedio politički prekaljenu suparnicu. U Bijelu kuću nije ušla prva žena predsjednik, pobijedio je pokret, a ne politička opcija. Amerikanci žele promjene, a ne kontinuitet. Izglasan je milijarder Trump kao glasnogovornik nezaposlenih, frustriranih 'plavih ovratnika', male bijele Amerike i zapuštenih šljakera koji su u navali globalnog liberalizma izgubili tvornice i rudnike.

'Poslije Brexita i ovih izbora sve je moguće, svijet kolabira pred našim očima, vrtoglavica...', napisao je francuski veleposlanik u SAD-u Gerard Araud i dodao: 'To je kraj jedne ere – tog neoliberalizma. Tko zna što slijedi?' 'Pred nama je vjerojatno recesija, kojoj ne naziremo kraj', izjavio je američki dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Paul Krugman.

Zašto trojica od desetorice mladih Amerikanaca nisu sposobna za vojsku?

Do posljednjeg daha kampanja Trump-Clinton bila je neukusna, nabijena provokativnom retorikom, ponekad podsjećajući na tradicionalni njemački karneval na kojemu glavni sudionici karikiraju sebe same. Ali o tome sve već znate. Možda ne znate da je Amerikance prošloga tjedna zgrozilo saznanje da je sedam od deset mladih Amerikanaca nesposobno za vojsku jer su predebeli, neobrazovani ili imaju kriminalnu prošlost. Prema tvrdnji čelnika same američke vojske, to su glavni razlozi alarmantnog smanjenja broja mogućih vojnika. Štoviše, general-bojnik Allen Batschelet s Fort Knoxa izjavljuje kako će se do 2020. omjer svesti na samo dva sposobna od desetoro mladih. To je golem nacionalni sigurnosni problem, kaže Batschelet, jer nastavi li se tako, tko će se ubuduće odazivati Ujaku Samu? A i cyber ratnicima koji bi se odazvali važnije je razbijanje neprijateljevog sustava podataka, nego fizička spremnost za 100 sklekova, 100 trbušnjaka i tri kilometra sprinta u 10 minuta, zaključuje general-bojnik.

Erdogan želi biti Sulejman Veliki

Turska takvih problema ne bi trebala imati. Nakon što je ugušio pučiste, pohapsio sve što se pohapsiti dade, proteklih dana dao uhititi 11 članova prokurdske stranke HDP, uključujući dvojicu čelnika, pa iza rešetaka strpao glavnog urednika i dvanaestoricu novinara dnevnika Cumhuriyet, najavljujući glasanje o povratku smrtne kazne u parlamentu, Recep Erdogan suptilno daje na znanje da je začetnik obnove velikog turskog imperija. Da se predsjednikova neootomanska retorika shvaća suptilno, dokazuje prošlotjedna inicijativa ministra šuma i voda Veysela Erogla, savjetujući mladim mamama kako klincima pjevati uspavanku. Pa u dnevniku Hurriyet kaže:

'Ne uspavljujte djecu riječima 'spavaj i rasti', nego: 'Spavaj i rasti, sine. Tvoj je cilj 2071. Tada ćeš koračati stopama Velike Turske'.'

Erdogan rado spominje tisućitu obljetnicu bitke protiv Grka kod Manzikerta, koja je značila prekretnicu u stvaranju nove globalne sile. Kao što je 1076. godina bila začetak novog imperija, tako će 2071. biti začetak Otomanskog Carstva 21. stoljeća, 'velike i snažne zemlje, kojoj preostaje samo jedan način da preživi u regiji: ojačati ekonomiju, institucije i vojsku' - objašnjava ministar šuma i voda Erdoganovu viziju.

Vremena je sve manje - klimatske promjene odnose ljudske živote

Ako svijet ne počne rješavati problem zvan staklenički plinovi, Erdoganovoj Turskoj neće pomoći ni nabildana vojna sila. A ni Rimu nije lako nakon čudnog uragana koji je protresao grad odnijevši dva života i nanijevši golemu materijalnu štetu. Čini se da voda nije došla samo do čuvenog rimskog Koloseuma, nego i do našeg grla, jer je početkom studenoga - 24 godine nakon što je na prvom sastanku na vrhu 178 članica UN-a u Rio de Janeiru donesen 'akcijski plan 21. stoljeća' - na snagu konačno stupio Pariški sporazum o klimi, kojim su najgori zagađivači i oni ostali zajedničkim snagama trebali spriječiti najgori scenarij globalnog zatopljenja.

Od Rija do Berlina, od Kyota i Montreala, do Balija, Kopenhagena i Cancuna redale su se konferencije, protokoli, sporazumi i jalovi 'najvažniji svjetski skupovi o klimi u povijesti' (Kopenhagen), raspravljalo se svađalo i opet sastajalo, a za to vrijeme led se otapao na Grenlandu i skidale indonezijske prašume zbog beskonačnih plantaža palmi za proizvodnju palmina ulja, odličnog za prženje brze hrane, kako zorno izvještava Leonardo DiCaprio u sjajnom dokumentarcu 'Prije potopa' u režiji Marina Scorsesea. A sada? Sporazum obvezuje sve države svijeta na ograničenje emisije stakleničkih plinova kao posljedice (uglavnom) izgaranja fosilnih goriva te da globalno zatopljenje ograniče na 1,5 do dva stupnja u odnosu na predindustrijsko doba. Klimatska bi pravda trebala biti zadovoljena ulaganjem 100 milijardi dolara godišnje do 2020. za razvoj solarne energije i obnovljivih izvora energije u Africi, za borbu protiv dezertifikacije, zaštitu oceana i podršku najugroženijim zemljama.

Masovni prosvjedi u Južnoj Koreji: Traži se ostavka predsjednice zbog nepodopština njezine bliske prijateljice

A prošloga tjedna ženama u visokoj politici nije išlo dobro. Iako je potrošila dvostruko više i još malo više novca za kampanju od Donalda Trumpa, nesuđena predsjednica Hillary Clinton nije sjela u predsjedničku fotelju. U Južnoj Koreji pak građani su prošlotjednim masovnim demonstracijama (red je čuvalo 17.600 policajaca) tražili da tu fotelju napusti predsjednica Park Geun-hye.

Razlog za ostavku predsjednice u zemlji Samsunga, Kie i Hyundaija njezina je dugogodišnja bliska prijateljica, Choi Soon-sil, kojoj je ova dala neograničenu moć, iako službeno nije imenovana ni na kakvu dužnost, niti je potvrđena na izborima. Choi Soon-sil optužuju da je iz sjene kontrolirala državni proračun, imala pristup klasificiranim dokumentima, imenovala ministre, pisala predsjedničine govore, donosila političke odluke i ucijenila nekoliko poslovnih ljudi da doniraju 70 milijuna dolara dvjema zakladama koje ona sama kontrolira. Skandal dobiva novu dimenziju kada se zna da je predsjedničin intimus kći vođe šamanskog kulta, Choi Tae-mina, koji se s Park Geun-hye zbližio sedamdesetih godina tvrdeći da je može na spiritističkim obredima povezati s majkom ubijenom u atentatu 1974. Vjeruje se da je čovjek s nekoliko pseudonima imao nad tada mladom budućom predsjednicom utjecaj i moć jednoga Rasputina, pa se ovisnički odnos nastavio i sa šamanovom kćeri.

Pravog epiloga nema, iako je predsjednica panično smijenila osam pomoćnika i imenovala novog šefa kabineta da dokaže autoritet, dok uhićena prijateljica Choi Soon-sil skrušeno poručuje: 'Žao mi je, oprostite, zbog onoga što sam počinila zaslužujem smrt.'

Ali evo nas u Europi, točnije u Hamburgu, u kojem svjedočimo obratu: Nakon devet godina ružno pače naraslo je u prekrasnog labuda

Skupa, zakašnjela, pretenciozna, pljuckali su godinama građani Hamburga na 'arhitektonski debakl' hanzeatskog grada, novu koncertnu dvoranu Elbphilharmonie. A onda, prošloga tjedna, nakon deset godina i deset puta većeg budžeta od planiranog, od početnih 77 do 789 milijuna eura, koliko je na kraju dvorana stajala porezne obveznike, na pročelju je osvanuo golemi 'FERTIG' - gotovo! Hamburškom Bandiću, Olafu Scholzu, svečano je uručen ključ arhitektonskog čuda švicarskih arhitekata Herzoga & de Meurona i japanskog majstora akustike Yasuhisa Toyote. Zdanje izdaleka podsjeća na kruzer rasplesanog krova izranjajući iz nekada močvarnog otočića Grasbrooka na rijeci Elbi, a na glavnu koncertnu salu s 2100 mjesta, manju s 550 i sedam manjih dvorana nasađen je 21 kat Westina, najluksuznijeg hotela u gradu i okolici, 44 apartmana, 1.300 četvornih metara wellnessa i luksuzni restorani.

Gradnja je počela 2007., a svečano je otvorenje bilo predviđeno za 2010., no uslijedila je serija svađa između grada, arhitekata, izvođača radova i građana. Ako vas to podsjeća na izgradnju zagrebačke Muzičke akademije, varate se. Sjećate li se zluradog pljuckanja javnosti po arhitektu Milanu Šosteriču nakon otvaranja našeg hrama glazbe? E, pa Nijemci to čine drukčije. Ranije su pljuckali, a sada Elbpfil, kako umiljato zovu Elbphilharmonie, dočekuju kao 'jednu od najboljih koncertnih dvorana u svijetu' i 'djelo hrabrih'. Za prvi koncert 11. siječnja 2017. ulaznice su razgrabljene prošloga 20. lipnja. Oni koji su ih htjeli kupiti online imali su poteškoća zbog zagušenja sustava, a red ispred blagajne počeo se formirati u pet sati ujutro.

Podsjetnik: jedanaestog jedanaestog u jedanaest sati u Njemačkoj su počele tradicionalne pripreme za idući karneval. Bez predsjedničkih izbora.

SaveSaveSaveSaveSaveSave