TOMAŠEVIĆ IH DEMANTIRA

Problemi u kasne sate: Nakon cijelog dana ZG oporba demonstrativno napustila Skupštinu. HDZ tvrdi: Predsjednik i član Uprave Zagrebačkog holdinga Vuković i Samodol dali su ostavke

30.09.2021 u 23:01

Bionic
Reading

Oporba zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak navečer napustila je skupštinsku sjednicu u trenutku kada je na dnevni red došlo izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga zbog toga što nitko od članova Uprave Holdinga nije došao kako bi zastupnicima podnio to izvješće

"Prvi puta u povijesti kod točke koja je trebala biti izvješće o radu Zagrebačkog holdinga u proteklom razdoblju se nitko od članova Uprave Zagrebačkog holdinga nije pojavio kako bi podnio to izvješće. To smo shvatili kao izrazito nepoštivanje institucije Gradske skupštine i gradskih zastupnika", izjavio je Hini HDZ-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman.

Istaknuo je da je na poziv Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a 4. sjednicu Gradske skupštine večeras napustila cjelokupna oporba, a to je potvrdio predsjednik Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović.

Gradski zastupnik HDZ-a Davor Filipović rekao je i kako je gradonačelnik Tomašević "pokazao vidnu nervozu" kad su mu postavili pitanja zašto nema članova Uprave Holdinga, a Herman je ustvrdio da je to stoga što su, prema njihovim informacijama, predsjednik i član Uprave Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković i Ante Samodol dali ostavke.

No, dodao je, gradonačelnik Tomašević to je opovrgnuo i rekao da su razlog njihova nedolaska na sjednicu važniji poslovi koji se tiču fuzije Zagrebačkog holdinga s tvrtkama o kojima su zastupnici danas glasovali.

  • +10
Sjednica zagrebačke Skupštine o rebalansu gradskog proračuna Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Gradska skupština je ranije danas prihvatila prijedlog o davanju prethodne suglasnosti Zagrebačkom holdingu za statusnu promjenu pripajanja trgovačkih društava CENTAR i AGM, te za statusnu promjenu pripajanja trgovačkog društva Zagrebačka stanogradnja trgovačkom društvu Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo.

Herman je se upitao je li im Tomašević zabranio da nastupaju i dodao da su Vuković i Samodol dva člana zbog kojih je gradonačelnik i predmet istrage Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zato što su imenovani na početku mandata gradonačelnika na nezakonit način, mimo odluke Gradske skupštine.

Nagrada Luka Ritz - Maji Kovačić i Katarini Kušt

Nakon odlaska oporbe, Gradska skupština je nastavila raditi - izvješća za prošlu godinu Zagrebačkog holdinga, ZET-a i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom nije prihvatila, a prihvatila je izvješća Zagrebačkog velesajma i Zagrebačkog inovacijskog centra.

Gradski zastupnici su dali suglasnost o sklapanju sporazuma za sudjelovanje Grada Zagreba u obnovi Gradskog kazališta Gavella, Umjetničkog paviljona, zgrade Kurije Zagrebačkog Kaptola (danas Muzej Prigorja) i zgrade Biskupske ubožnice (danas Ustanova Zagreb film), a podržali su i dodatno financiranje obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Odlučili su i da se Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost ove godine dodijeli Maji Kovačić, učenici Osnovne škole Kustošija i Katarini Kušt, učenici Srednje škole - Centra za odgoj i obrazovanje.

Na sjednici nije prošao prijedlog Trpimira Goluže iz Kluba gradskih zastupnika Mosta za pokretanje postupka izrade novog Prostornog plana Grada Zagreba.

Za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Centra mladih Ribnjak Gradska skupština je odlučila imenovati Nensi Atanasov Premelč.

Prihvaćeno je i da se predstavnik Grada Zagreba Mladen Čutura, na osobni zahtjev, razriješi dužnosti člana Kazališnog vijeća HNK te da se umjesto njega imenuje Agata Juniku.

Također, da se predstavnici Grada Zagreba Drago Topolovac, Kostadinka Velkovska i Zijad Gračić razriješe dužnosti članova Kazališnog vijeća "Gavelle", a umjesto njih imenuju Nina Gojić, Ksenija Zec i Pavlica Bajsić.