FUELE UMJESTO REHNA

Problematična prošlost novog EU povjerenika

27.11.2009 u 13:47

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso objavio je u petak sastav svog novog tima u kojem će Čeh Štefan Fuele biti povjerenik za proširenje i politiku prema susjedima, a dosadašnji povjerenik za proširenje Olli Rehn dobio je jedan od ključnih resora, ekonomsku i monetarnu politiku

BRUXELLES - Fuele (47) je karijerni diplomat, bio je veleposlanik u Litvi i Velikoj Britaniji i u NATO-u.

U svibnju ove godine imenovan je ministrom za europske poslove u češkoj vladi, a to je imenovanje u češkom tisku bilo popraćeno kritikama zbog njegove komunističke prošlosti i činjenice da je studirao na sovjetskom Institutu za međunarodne odnose u Moskvi.

Europska pučka stranka (EPP), koja ima najveću političku skupinu u Europskom parlamentu, ranije je najavila da neće dopustiti da u Komisiju bude imenovan nitko tko je "bio povezan s represivnim režimima, sudjelovao u nedemokratskim vladama ili političkim pokretima ili u vladama ili pokretima koji su bili obilježeni korupcijom".

Mnogi su to protumačili kao najavu problema za neke kandidate za povjerenike prilikom saslušanja u Europskom parlamentu, koje moraju proći svi povjerenici.

Isti institut za međunarodne odnose u Moskvi završio je i slovački povjerenik Maroš Šefčovič, koji je imenovan za potpredsjednika Komisije i za povjerenika za međuinstitucionalne odnose i administraciju.

Kritikama zbog komunističke prošlosti izložen je i mađarski povjerenik Laszlo Andor, koji je zadužen za zapošljavanje i socijalnu politiku.

Predsjednik Barroso nije zbog toga zabrinut i uvjeren je da će ta imenovanja dobiti potporu u Europskom parlamentu.

"Razgovarao sam sa svim povjerenicima i svakoga sam pitao ima li nešto u njihovu političkom, ekonomskom ili profesionalnom životu što bi moglo predstavljati problem s gledišta europskih standarda, to jest angažmana za Europu demokracije, slobode, temeljnih prava. Nakon što sam vrlo detaljno sa svima o tome razgovarao uvjeren sam da oni odgovaraju tim zahtjevima", rekao je Barroso, odgovarajući na upit očekuje li probleme pri saslušanju u Europskom parlamentu.

"Točno je da ima povjerenika koji dolaze iz zemalja koje su imale druge režime i obrazovali se u institucijama koje su tamo postojale, ali sam apsolutno uvjeren da oni odgovaraju našim zahtjevima. Apsolutno sam uvjeren da će Parlament odobriti ova imenovanja", rekao je Barroso.

Saslušanje imenovanih povjerenika u odborima Europskog parlamenta predviđeno je u razdoblju od 11. do 19. siječnja sljedeće godine, a glasovanje o cijeloj Komisiji trebalo bi se održati na plenarnoj sjednici 26. siječnja, nakon čega Komisija može preuzeti dužnost.

Saslušanja u Europskom parlamentu nisu tek puka formalnost jer zastupnici mogu prisiliti Barrosa da odustane od nekih kandidata koji im se ne svide.

To se dogodilo i 2004. godine kada je Barroso sastavljao svoju prvu ekipu i kada talijanski i latvijski kandidati, Rocco Buttiglione i Ingrid Udre, nisu dobili zeleno svjetlo nadležnih parlamentarnih odbora.