PRELIMINARNI DOGOVOR

Problem Ljubljanske banke gotov za tri mjeseca?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.07.2010 15:34
  • Objavljeno 31.07.2010 u 14:10
Hrvatski i slovenski premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor počeli su u subotu u Bohinju sastanak na kojem će pokušati potaknuti rješavanje dugogodišnjeg prijepora oko Ljubljanske banke

Hrvatski i slovenski premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor počeli su u subotu u Bohinju sastanak na kojem će pokušati potaknuti rješavanje dugogodišnjeg prijepora oko Ljubljanske banke

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević/CROPIX

Hrvatski i slovenski premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su se u subotu u Bohinju da će se pitanje Ljubljanske banke i njezinih hrvatskih štediša riješiti na temelju međunarodnih ugovora uz poštivanje prava pojedinca i pretpostavljaju da bi se ono moglo zaključiti u iduća tri mjeseca

'Odredili smo smjer rješenja toga pitanja i pretpostavljamo da će ono biti riješeno u iduća tri mjeseca', izjavio je Pahor u zajedničkoj izjavi za novinare održanoj s Kosor.

'Taj smjer bit će usklađen sa sporazumom o sukcesiji pri čemu se neće ograničavati osnovna prava pojedinca', dodao je slovenski premijer.

'Dogovorili smo smjer kojim idemo i sigurna sam da nas to vodi k rješenju. Na osnovi potpisanih međunarodnih ugovora i vodeći računa o individualnim pravima', istaknula je premijerka Kosor.

Oboje premijera istaknuli su da je njihov bohinjski susret na temu problema Ljubljanske banke i njezinih hrvatskih štediša jednako važan kao i susret prije godinu dana u Trakošćanu kada su odredili put za rješenje graničnog spora.

Zaključili su da ni ovaj put rezultat neće izostati.

Kosor i Pahor najavili su da će odmah dati uputstva svojim suradnicima kako bi na temelju današnjih razgovora i u tihoj diplomaciji izradili rješenje za problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj.

Bruno Konjević/CROPIX

Bruno Konjević/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjević/CROPIX

Premijerka Kosor je rekla da će u traženju rješenja njihovi suradnici primijeniti isti ključ koji je doveo do uspješnog zaključenja arbitražnog sporazuma nakon njihova susreta u Trakošćanu.

'Vjerujem da ćemo riješiti to pitanje, koje je za hrvatske štediše teško i bolno, jednako uspješno kao što smo riješili granično pitanje', rekla je Kosor.

Najavila je da će se u svrhu traženja rješenja za štediše ponovo sastati s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim, koji je ulazak Nove Ljubljanske banke na hrvatsko tržište uvjetovao rješavanjem problema stare devizne štednje.

Slovenski premijer istaknuo je da se smjer oko kojeg se dogovorio s Kosor mora temeljiti na 'sporazumu o sukcesiji, ali da mora zadovoljiti interese ljudi koje taj problem tišti', odnosno štediša.

Pahor je dodao da kao premijer Slovenije, članice Europske unije, vjeruje da će Hrvatska prije Božića ove godine zatvoriti sva poglavlja u pregovorima s EU-om.

Optimistična je i Kosor koja se nada da će Hrvatska uhvatiti sve termine vezane za dovršetak pregovora.

'Hrvatska prvi put ima sva poglavlja otvorena i većinu zatvorenih. Na pravom smo putu da do kraja godine zatvorimo sva poglavlja. U tome me ohrabruje i današnji razgovor s predsjednikom slovenske vlade. Mi nastavljamo raditi i to je najvažnija vijest s Bohinja', zaključila je Kosor.

Susret predsjednika hrvatske i slovenske vlade u tom poznatom slovenskom turističkom odredištu protekao je u ozračju dobrosusjedskih odnosa dviju država i prijateljskih osobnih odnosa dvoje premijera.

Kosor je Pahor oslovljavala s 'prijatelju Borut', a Pahor hrvatsku premijerku s 'prijateljice Jadranka' te 'prijateljice Slovenije'.

Zajedničku izjavu za novinare premijeri su dali na otvorenom uz obalu Bohinjskog jezera, a s velikim zanimanjem, a na kraju i s pljeskom popratili su je okupljeni slovenski turisti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi