andrej plenković:

'Problem demografije nije od jučer, rješavat će se i rebalansom proračuna'

  • Autor: B. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.05.2018 21:03
  • Objavljeno 05.05.2018 u 20:51
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u subotu je najavio rebalans proračuna nakon 1. srpnja kako bi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku imalo više sredstava za provedbu demografskih mjera

'Mi smo to već planirali u jednom dijelu nakon 1. srpnja kako bi ministarstvo zaduženo za demografsku politiku (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) ministrice Nada Murganić imalo više sredstava neovisno o ovoj situaciji sada', rekao je Plenković u intervjuu za Dnevnik HTV-a upitan je li spreman, da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović iznese svoje demografske mjere, ići u rebalans proračuna.

  • +21
  • +18

Šibenik: Konferencija HDZ-ovih župana, gradonačelnika i načelnika

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je u petak u Čakovcu da ima spreman prijedlog demografskih mjera i da bi se o njihovom predstavljanju voljela dogovoriti s Vladom, a ako to ne bude moguće, uskoro će ih predstaviti sama. U vezi s rješavanjem demografskih problema, premijer Plenković smatra dobrodošlim inicijative svih dionika u društvu.

'Nažalost, problem demografije nije od jučer. Njega gledamo i pratimo već desetljećima, a on je svojstven i drugim zemljama, ne samo Hrvatskoj. Cjelovitim pristupom činimo sve da se taj problem riješi i da se poveća prirodni priraštaj. Nažalost, pokazatelji su u ovom trenutku negativni', rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je njegova Vlada u zadnjih godinu i pol dana podigla roditeljske i rodiljne naknade, poreznom reformom ostavili više sredstava dohotka ljudima, subvencioniraju stambene kredite za mlade obitelji, povećali su obuhvat dječjeg doplatka te se investira u izgradnju vrtića.

'Sve druge inicijative i mjere, koje su dobrodošle, zajednički ćemo razmotriti na dobrobit rješavanja ovoga problema', poručio je premijer. Na pitanje kada će građani osjetiti što je država prvi put u suficitu, Plenković je odgovorio da će dio sredstava ići na porezno rasterećenje istaknuvši kako je Vlada prošle godine pokazala visok stupanj fiskalne discipline.  Istaknuvši kako je iznos suficita išao i iznad njihovih očekivanja, rekao je kako su time pokazali da mogu odgovorno voditi državne financije. 'To je izrazito važno i u pogledu smanjenja javnoga duga, omogućavanja gospodarskog rasta te približavanja onoga da ispunimo kriterije za članstvo Hrvatske u eurozoni', naglasio je hrvatski premijer. Velikim plusom u ovoj situaciji smatra što će to potaknuti ukupan gospodarski rast.

'Mi smo prošle godine refinanciranjem cestarskog duga uspjeli smanjiti pritisak koji su imali od kamata. Ono što je postignuto u zadnjim mjesecima i s međunarodnim kreditorima i domaćim bankama, i samo ćemo na kamatama godišnje uštedjeti 50 milijuna eura', naglasio je Plenković.    

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!