SPLITSKI HOMOFOBI

Privedeno 9 osoba zbog izgreda na gay paradi

18.06.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske uhitili su i priveli na kriminalističko istraživanje devet osoba koje se dovode u vezu sa izgredima na prošlosubotnjoj gay paradi održanom u Splitu

Kako su izvjestili javnost, osnovano sumnjaju da je u subotu 11. lipnja, tijekom održavanja gay parade devet osoba počinilo kaznena djela nasilničkog ponašanja, povrede prava na okupljanje i javni prosvjed, te zločin iz mržnje. Protiv dvije osobe za navedena kaznena djela je policija kaznenu prijavu podnijela redovnim putem i to Općinskom državnom odvjetništvu.

Protiv dvije osobe je Općinskom državnom odvjetništvu podneseno posebno izvješće, navodi se u policiji. Sumnja se da su se tijekom javnog skupa ponašali na osobito drzak i neprimjeren način, te da su svojim postupanjem doveli sudionike skupa u ponižavajući položaj.

Zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o javnom okupljanju protiv pet osoba slijedi podnošenje optužnog prijedloga redovnim putem Prekršajnom sudu, rečeno je u policiji.

Splitska je policija do sada uhitila i na kriminalističku obradu privela ukupno 34 osobe, a sljedećih bi se dana u postaji trebali naći i ostali koje su prepoznati na snimkama ili fotografijama.