ubijene 42 osobe

Privedeno 20 potencijalnih suradnika ADF-a koji su počinili masakr u ugandskoj školi

19.06.2023 u 21:47

Bionic
Reading

Ugandske vlasti rekle su u ponedjeljak da je 20 osoba privedeno na ispitivanje o mogućoj ulozi u masakru 42 osobe, uglavnom učenika, koji je u petak izvela islamistička skupina Savezničke demokratske snage (ADF)

"Uhićeno je barem 20 osumnjičenih suradnika ADF-a, kako bi pomogli našim istragama", priopćila je policija. Među privedenima je, rekla je policija, i ravnatelj škole. Skupina boraca pobunjenika povezanih s Islamističkom državom upalo je u petak u srednju školu Lhubirira u Mpondweu, gradu s ugandske strane koji graniči s Demokratskom republikom Kongo.

Zapalili su jedan učenički dom za dječake i upali u drugi za djevojčice te mačetama počeli sjeći žrtve. Od 42 osobe ubijene u napadu, 37 njih su bili učenici. Među žrtvama je 12-godišnja djevojčica koja je pohađala prvu godinu srednje škole, prema riječima policije.

Sedamnaest tijela je spaljeno do neprepoznatljivosti, a DNA testiranjem će se utvrditi njihov identitet, rekla je policija. "Svih 17 spaljenih tijela su bila muška, a opekotine su po cijelom tijelu, sprijeda i straga. Jedna žrtva je imala dodatnu prostrijelnu ranu", rekla je policija.

ADF je utemeljen tijekom 1990-ih u Ugandi. Godinama su se pobunjenici borili protiv vlade predsjednika Yowerija Musevenija iz svoje baze u planinama Rwenzori koje razdvajaju Ugandu od Konga.

S vremenom ih je ugandska vojska protjerala u guste džungle istočnog Konga gdje su tijekom godina izvodili brutalne napade na civile. ADF-ovi borci povremeno izvode napade unutar Ugande, a među napadima je bilo i bombardiranje Kampale 2021. godine.