'PUT DO MIRA'

Afričko izaslanstvo s Putinom u Sankt Peterburgu o poticanju pregovora

17.06.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Nakon Kijeva afričko izaslanstvo u subotu je otputovalo u Sankt Peterburg gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u nastojanju da se pokrenu pregovori između Kijeva i Moskve unatoč tomu što je Volodimir Zelenski odbio ponudu za posredovanjem

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji predvodi izaslanstvo, prvi je u subotu stigao u nekadašnju prijestolnicu ruskoga carstva "da bi ondje pokušao pronaći put do mira nakon šesnaestomjesečnog rusko-ukrajinskog sukoba koji je prouzročio nestabilnost na globalnoj razini", objavilo je južnoafričko predsjedništvo.

Putovanje je uslijedilo dan nakon posjeta Kijevu gdje su, kako tvrdi isti izvor, članovi izaslanstva održali "konstruktivne razgovore" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijim. Ondje su zaključili da bi trebalo postići "deeskalaciju s obiju strana".

Ostali članovi afričkoga izaslanstva u Sankt Peterburgu se očekuju kasnije danas, objavio je Kremlj.

Uz Ramaphosu čine ga još trojica predsjednika: Macky Sall (Senegal), Hakainde Hichilema (Zambija) i Azali Assoumani (Komori), aktualni predsjednik Afričke unije te predstavnici Konga, Ugande i Egipta.

"Omogućiti pregovore s Rusijom sad kada je okupator na našoj zemlji, znači zamrznuti rat, zamrznuti bol i patnju", rekao je Zelenskij u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s afričkim čelnicima.

Ramaphosa je u petak rekao kako smatra "da je važno pozorno poslušati što imaju za reći predstavnici obiju zemalja".

  • +7
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: SERGEY BOBOK / AFP

Južnoafrički čelnik bi najprije trebao održati odvojeni sastanak s Vladimirom Putinom, a nakon toga sastanak kojemu će prisustvovati i ruski predsjednik i svi afrički posrednici, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Posredovanje afričkog izaslanstva odvija se u jeku ukrajinske protuofenzive.