UHVAĆENI NA PASJAKU

Privedeni zbog šverca 14,5 kilograma marihuane

01.05.2011 u 17:24

Bionic
Reading

Državljanin Albanije (21) i državljanin Kosova (23), koji su u petak navečer na graničnom prijelazu Pasjaku zatečeni u osobnom automobilu u kojem je bilo 14,5 kilograma marihuane, danas su, zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo zlouporabe opojne droge kazneno prijavljeni i privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci, rečeno je na konferenciji za novinare

Čelnici policije i carine istaknuli su kako je njihovim zajedničkim djelovanjem ponovno suzbijeno krijumčarenje droge tzv. balkanskom rutom.

Carinska jedinica na Pasjaku je u petak u 21,30 sati na izlazu iz Hrvatske zaustavila vozilo marke opel astra francuskih registarskih oznaka u kojemu su bili po jedan državljanin Albanije i Kosova.

Tijekom pregleda vozila ispod blatobrana pronađen je zeleni paket u kojem je bila marihuana.

Carinski službenici o tome su obavijestili službenike granične policije Rupa te su vozilo i osobe koje su bile u njemu predali policiji.

Policija je sljedećeg dana u posebno prilagođenom plinskom spremniku, blatobranima, kabini i vratima vozila pronašla devetnaest paketa marihuane ukupne težine 14,5 kilograma.

Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je droga u vozilo stavljena u Đakovici na Kosovu, a potom preko Crne Gore, BiH i Hrvatske prevezena do Rijeke i graničnog prijelaza Pasjak. Planiranom rutom kroz Sloveniju i Italiju, krijumčari su trebali doći do odredišta u Ženevi u Švicarskoj.

Droga je bila namijenjena za tržište zemalja Europske unije, a cijena bi joj u Primorsko-goranskoj županiji bila oko 726.000 kuna, rečeno je na konferenciji za novinare.

Na konferenciji su bili pročelnik carinarnice Rijeka Ivan Kraljić, voditelj mobilne carinske jedinice Boris Barbalić, načelnik Odjela za droge Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Kristić i načelnik granične postaje Rupa Damir Štimac