nered na tržištu

Privatni smještaj buja, a vlasnici kuća ne prijavljuju sebe ni svoje goste

08.07.2023 u 21:21

Bionic
Reading

Inozemni i domaći vlasnici kuća, koji ne žive u mjestima gdje se one nalaze, često se ne prijavljuju pri dolasku, a ne prijavljuju ni svoje goste. U našoj zemlji, u tom takozvanom nekomercijalnom smještaju, koji nije kategoriziran niti namijenjen iznajmljivanju, danas ima već gotovo 700 tisuća kreveta pa je tako čak nadmašio komercijalni privatni smještaj. U Istri procjenjuju da je noćenja barem 30 posto više nego što je prijavljeno jer mnogi iznajmljuju na crno. Trebaju li privatni iznajmljivači plaćati veći porez?

Gost dnevnika HTV-a bio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. Ostojić je rekao da je struktura smještajnih kapaciteta jedan od najvećih izazova hrvatskog turizma.

- Imamo oko 10 posto kreveta u apartmanima. Od lani smo stavili u ponudu 55 tisuća novih kreveta u privatnom smještaju. Što je ekvivalent negdje od 110 hotela svaki s 250 soba, istaknuo je. Dodao je da postoje određeni izazovi koji se tiču infrastrukture. Istaknuo je da je booking smještaja hotela na razini 2019. godine te je dodao da nema nikakvih razloga za paniku.

- Sezonu treba pažljivo raditi do kraja jer ništa se ne događa samo po sebi, poručio je Ostojić. 

Zapadni dio Pule, a kuće samo što nisu ušle u more. Zbog pomahnitale izgradnje državne službe često ne stižu na vrijeme izdavati dozvole.

- Zna se ponekad čekati i izvan zakonskog okvira države na te papire, a bez uporabne kada je kuća gotova ne možete ishodovati kategorizaciju, rekao je Patrik Spagnolo, vlasnik kuća za odmor.

I dok je čekao na kategorizaciju svojih kuća, neki strpljenja nemaju pa iznajmljuju na crno.

- Ima tu svega, od tih uporabnih do toga da su komotni, vidjeli su da nema nikakvih posljedica i onda im je to puno jednostavnije, dijele ključeve na benzinskima, ne moraju biti ovdje i slično i ne moraju se baviti time formalno, kazala je Sanja Cinkopan, direktorica TZ-a Pula.

S nelojalnom konkurencijom bore se i Umagu, gdje je sve više inozemnih vlasnika kuća.

- Od 2019. do 2023. rast nekomercijalnog smještaja je 40 posto. Mi imamo blizu 20 tisuća ležajeva u nekomercijalnom smještaju, a to po našim istraživanjima nije ni pola onoga što zaista postoji, istaknuo je Milan Popović, direktor TZ-a Umag.

Enormna izgradnja na djelu je i u središnjoj Istri. Mala Savičenta okružena je objektima koji s izvornošću mjesta nemaju veze. A samo je kategoriziranih kuća za odmor ovdje već gotovo 500, pa ne čudi da su dijelom prazne.

- Jako puno stranaca je kupilo nekretnine u Istri, tko to kontrolira? Ne vjerujem da ih baš svi tijekom ljeta koriste samo za sebe, poručila je mr.sc. Klara Grahovac, vlasnica kuće za odmor.

Svaki vlasnik kuće može ugostiti najviše 15 svojih prijatelja godišnje pa će istarske turističke zajednice pojačano pratiti stanje na terenu.

- I kada vidimo da se tu pojavila neka nepravilnost u smislu da se mijenjaju registracije vozila, da je broj prijava veći nego što bi trebao ili da se ne prijavljuju uopće, slat ćemo podatke državnom inspektoratu, rekla je Cinkopan.

U koordiniranoj akciji s inspektoratom, pozivaju i stanovnike Istre da prijave sve sumnje na ilegalno iznajmljivanje. Naravno, anonimno.