TALIJANSKA OČEKIVANJA

Pristupni sporazum s Hrvatskom do ljeta 2011.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je u razgovoru za Vjesnik od utorka da očekuje kako će se sporazum o pristupanju između Hrvatske i Europske unije potpisati u prvoj polovici sljedeće godine, što znači da bi Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a 2012.

Frattini je rekao da je Hrvatska 'posljednjih mjeseci učinila značajne korake, dosegavši tako cilj otvaranja svih pregovaračkih poglavlja i privremenog zatvaranja njih 22'.

'Važno je podcrtati da je, u odnosu na prije godinu dana, ozračje bitno promijenjeno ... Sada je ozračje opuštenije i stoga će tempo pregovora bitno ovisiti o sposobnosti Hrvatske da nadvlada posljednje prepreke uoči potpisivanja ugovora o pristupanju u prvom polugodištu 2011., pod mađarskim predsjedanjem', rekao je Frattini za zagrebački dnevni list.

'Italija vas podupire u tom cilju, što znači da ćete postati punopravna članica u 2012.', rekao je talijanski šef diplomacije.

On je naglasio da su bilateralni odnosi između dviju zemalja 'izvanredni'. 'Rekao bih da možda nikada u prošlosti nismo dostigli taj stupanj intenziteta', rekao je Frattini.

Odgovarajući na pitanje jesu li Hrvatska i Italija riješile pitanje imovine esula, Frattini je ocijenio da je to 'pitanje složeno, u mnogim segmentima i bolno zato što nas vraća užasima Drugog svjetskog rata'.

'Što se tiče imovine esula, želim naglasiti da se Italija u odnosu na Hrvatsku vodila određenim jasnim smjernicama. U prvom redu to pitanje nije postavljeno kao preduvjet za ulazak u Europu. Kao drugo, poštuju se potpisani međunarodni ugovori. Kao treće traži se isti tretman za hrvatske i strane državljane, dakle i talijanske, za slučajeve koji nisu uključeni u ugovorima', rekao je Frattini.

On je naglasio da 'nedavna presuda hrvatskog Vrhovnog suda, priznajući jednakopravni tretman, predstavlja značajan korak'.

'U tom kontekstu, presuda mora sada naći svoju primjenu i u odnosu na sve Talijane koji su svojedobno predali zahtjev. Dakle ponovno preispitivanje njihovih zahtjeva u svjetlu novog principa. Smatram da sada postoje svi preduvjeti kako bi se problem riješio. Računam na to da ću s kolegom (Gordanom) Jandrokovićem naći zajednički put od tog cilja', rekao je Frattini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi