OPTIMIZAM U BERLINU

Priprema li Merkel spektakularne mjere za spas EU-a?

30.04.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel signalizira da je spremna pregovarati o programu gospodarskog rasta za Europsku uniju, s obzirom na kritike sa svih strana o tome kako radikalna štednja neće biti dovoljna za dugoročnu stabilizaciju eura. Pritom je njemačka ekonomija i dalje najstabilnija u Europi, kako pokazuju najnovije analize

Njemačka kancelarka Angela Merkel počela je izjavljivati da se Europa treba pozabaviti temom gospodarskog rasta. Nakon što je mjesecima inzistirala na radikalnoj štednji i smanjenju budžetskih deficita, što je sve formalizirano u Fiskalnom paktu koji je Merkel progurala u Bruxellesu, sve više kritika je, čini se, natjeralo najmoćniju ženu EU-a na taktički uzmak.

O potrebi gospodarskog rasta te programa koji bi ga potaknuo, proteklih dana su govorili talijanski premijer Mario Monti, vjerojatni budući francuski predsjednik Francois Hollande, guverner Europske centralne banke Mario Draghi i još mnogi drugi. Zato i ne treba izjaviti da je 'taktičarka moći' (kako su je opisali njemački mediji) Angela Merkel donekle promijenila ploču te sada izjavljuje da 'za lipanji summit u Bruxellesu priprema agendu koja će se baviti gospodarskim rastom'.

Merkel je u intervjuu za Leipziger Volkszeitung priznala da 'financijska politika nije dovoljna kako bi se nadišlo krizu' te da je potrebna i 'paralelna politika koja bi poticala rast i zapošljavanje'. Ipak, 'neće biti novih pregovora u vezi s Fiskalnim paktom', upozorila je kancelarka, ciljajući na Hollandea koji iste najavljuje ukoliko uđe u Elizejsku palaču. Hollande je najnovije Merkeličine izjave lakonski komentirao izjavom da se 'stvari kreću u dobrom pravcu'.

Pritom to najviše važi za njemačku ekonomiju, koja je i dalje lokomotiva cijelog EU-a. Optimizam izražava i Hans-Peter Keitel, predsjednik Njemačkog saveza industrijalaca (BDI), koji smatra da će druga polovica ove godine biti naročito uspješna. Ugledni Institut za njemačku ekonomiju (IW) iz Koelna pak najavljuje da će do kraja godine gospodarski rast iznositi 1,25 posto, a za 2013. predviđa dva posto. Iako to nisu spektakularna predviđanja, ona svjedoče u izdržljivosti i stabilnosti njemačke ekonomije, koja uspješno funkcionira usred najveće krize Europske unije

S druge strane, Merkel je došla pod paljbu opozicije, koja se sprema za izbore sljedeće godine. SPD je kancelarkinu politiku štednje opisao kao 'glasnu propast', pa sada svjedočimo 'zaokretu za 180 stupnjeva'. No, Angela Merkel je u svojoj političkoj karijeri napravila već dosta takvih zaokreta, a rezultat je uvijek bio njen ostanak na vlasti. Možda se u tom kontekstu trebaju gledati i glasine iz Europske komisije, koje je objavio španjolski El Pais, o tome kako se priprema paket mjera od 200 milijardi eura kojim bi se potaknuo gospodarski rast u EU-u. Hoće li to biti dio Merkeličine agende za lipanjski summit u Bruxellesu?