TURA PO SLAVONIJI

Princ Charles i Camilla obišli Osijek, posjetili softveraše

23.12.2016 u 07:56

Bionic
Reading

Britanski prijestolonasljednik Charles u utorak se u osječkom Arheološkom muzeju sastao s predstavnicima vjerskih zajednica s osječkog područja s kojima je razgovarao o doprinosu međuvjerskog dijaloga izgradnji mira i porcesu pomirbe

U istočnoj Slavoniji djeluje više od 30 vjerskih zajednica, od kojih su najveće katolička, pravoslavna i muslimanska.

Potpora i dijalog među vjerskim zajednicama imali su važnu ulogu u procesu pomirbe i izgradnji mira, što je posebice bilo značajno u procesu mirne reintegracijie istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema kojim je nakon srpske okupacije i dvogodišnje Prijelazne uprave UN-a u siječnju 1998. Hrvatska potpuno vratila vlast na tome području.

Sastansku su nazočili predstavnici katoličke, pravoslavne, islamske vjerske zajednice, pripadnici protestantske crkve i osječke Židovske općine. Princ od Walesa zanimao se postoje li još zapreka miru, a zajednički zaključak predstavnika vjerskih zajednica je da se situacija poboljšala u odnosu na 1991. godinu.

Princ od Walesa sastao s i predstavnicima Udruge 'Osijek Software City' koja danas okuplja 29 tvrtki iz IT sektora s više od 500 djelatnika, a u protekle četiri godine surađivala je s brojnim domaćim, ali i inozemnim partnerima, te su u tome razdoblju povećali izvoz za 460 posto. Dugoročni cilj ove udruge je da Osijek bude prepoznat kao grad stručnjaka iz IT sektora, čime bi grad dobio poticaj za dolazak novih ulagača i potencijalnih klijenata, zdravije gospodarstvo i povoljno okruženje za start-up tvrtke.

Projekte udruge 'Osijek Software City' predstavio je njezin glavni tajnik Bela Ikotić. Uz ostalo, predstavljene su aktivnosti dvije najuspješnije tvrtke 'Mono' i 'Inchoo' u postavljanju mobilnih internetskih hot-spotova u izbjegličkim centrima i pograničnim gradovima, gdje izbjeglice nisu imale pristup internetu, te tvrtke "Farmeron" koja pomaže da se podaci o proizvodnji mlijeka na farmama prikupljaju na internetu te preciznim mjerenjem i savjetima pospješuje proizvodne rezultate.

Vožnjom tramvajem kroz Europsku Aveniju, arhitektonski najpoznatiju osječku ulicu s najdužim nizom sececijskih zgrada u Hrvatskoj, koja povezuje Gornji i Donji Grad, princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla dovezli su se do osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla.

Pred neogotičkom konkatedralom s tornjem visokim 94 metra, čija je izgradnja započeta 1894. na inicijativu tadašnjeg đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera dočekali su ih đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i župnik Adam Bernatović.

Voditeljica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru Zdenka Predrijevac upoznala ih je obnovom konkatedrale koja je u Domovinskom ratu pogođena s više od 100 projektila. Posebice se to odnosi na obnovu vitraja jer su u granatiranju Osijeka tijekom velikosrpske agresije oštećena sva 33 prozora konkatedrale. Osječki obrtnici-vitrajisti uspjeli su restaurirati sva 33 prozora nakon obuke sa stručnjacima iz Velike Britanije i zahvaljujući potpori Međunarodne zaklade za hrvatske spomenike koju je osnovala lady Jadranka Beresford Peirse

Tijekom obilaska Trga Sv. Trojstva u osječkoj Tvrđi, princa od Walesa i vojvotkinju od Cornwalla prigodnim govorima pozdravili su gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Vladimir Šišljagić

Vrkić je istaknuo kako je Osijek multietnički i multikonfesionalni grad srednjoeuropskog kulturnog kruga iz kojeg potječu dvojica dobitnika Nobelove nagrade Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, i koji se kandidirao za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Šišljagić je podsjetio kako je ova regija podnijela najveće žrtve u stvaranju hrvatske neovisnosti, ali je unatoč ratnim zbivanjima ostvaren skladan suživot s nacionalnim manjinama, koje su uvijek bile bogatstvo ovoga područja.

Župan Šišljagić gostima je poklonio košulju i maramu ukrašenu zatovezom, gradonačelnik Vrkić tamburicu, direktor Nogometnog kluba Osijek Igor Galić Princu od Walesa poklonio je klupski dres, a članice udruge 'Rubina' Charles i Camilla darovali su košaru s tradicionalnim proizvodima ukrašenim zlatovezom.

Nakon razgleda osječke konkatdedrale vojvotkinja od Cornwalla posjetit će državnu ergelu u Đakovu, jednu od najstarijih farmi konja u Europi, osnovanoj 1506. godine, poznatoj po svojim lipicancima, koji se tamo uzgajaju od početka 19. stoljeća, a koju je 1972. godine posjetila kraljica Elizabeta II.

Princ od Walesa, koji se godinama bavi aktivnostima zaštite okoliša i održivog razvoja, posjetit će Eko centar 'Zlatna greda' u Baranji, na području Parka prirode 'Kopački rit' u kojem svoje projekte te edukativne programe iz područja zaštite okoliša i prirode provodi Udruga za zaštitu prirode i okoliša 'Zeleni Osijek'.