raste broj zaraženih

Primorsko-goranska županija uvodi strože epidemiološke mjere

17.11.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije predložio je Nacionalnom stožeru da se u toj županiji uvedu dodatne, strože epidemiološke mjere, među kojima je zabrana održavanja svih javnih događaja i skupova s više od 30 osoba na jednome mjestu. Gotovo sve predložene mjere su prihvaćene

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mladen Šćulac rekao je na konferenciji za novinare kako se predlaže mjera kojom bi se prekinule amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programi te mjera kojom bi se sve ugostiteljske objekte obvezalo da na ulazu jasno istaknu obavijest o istodobno najvećemu mogućem broju gostiju.

Prema prijedlogu, organizatori svih javnih događaja i skupova koji su dopušteni i vlasnici ugostiteljskih objekata bili bi obvezni provoditi pojačani nadzor kad je riječ o pridržavanju propisanih epidemioloških mjera.

Preporučuje se da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kinoprojekcijama bude najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih mjera i preporuka, te da se privatni skupovi ne održavaju, a ako se održavaju, da se ograniče na članove najviše dvaju kućanstva, uz fizičku distancu i sve mjere.

Poslodavcima kod kojih se obavlja rad u zatvorenim prostorijama preporučuje se da osiguraju uvjete za održavanje fizičke distance od dva metra u svim smjerovima uvijek kada je to moguće te da provjetravaju prostorije u kojima se radnici zadržavaju.

Zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima socijalnih usluga preporučuje se da ne sudjeluju na organiziranim skupovima s većim brojem ljudi.

Jedinicama lokalnih samouprava preporučilo bi se da ne iznajmljuju i ne koriste za sve druge skupove domove u svojem vlasništvu, a Sveučilištu u Rijeci da organizira „hibridni“ model nastave u kojem se predavanja u većim grupama provode online, dok se praktična nastava i rad u manjim grupama provode uz primjenu epidemioloških mjera.

Županijski Stožer civilne zaštite predložio je da se mjere primjenjuju od 19. studenoga do 4. prosinca. Gotovo sve mjere Nacionalni stožer je prihvatio.

U odluci Nacionalnog stožera ne navodi se jedino prijedlog županijskog stožera da se na Sveučilištu u Rijeci organizira „hibridni“ model nastave u kojem bi se predavanja u većim grupama provodila online, a da se praktična nastava i rad u manjim grupama provode uz primjenu epidemioloških mjera, iz čega proizlazi da taj prijedlog nije prihvaćen.

U Primorsko-goranskoj županiji od prije su na snazi nužne epidemiološke mjere kao što je korištenje maski za lice u svim javnim zatvorenim prostorijama i u javnom prijevozu, zabranjeni su posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne osobe itd.

Na području te županije aktivna su 1404 slučaja covida-19, a u riječkoj bolnici liječi se 80 oboljelih, od kojih je 10 na respiratoru.