pitanje autonomije

Prijetnje vojvođanskim organizacijama zbog potpore građanima Katalonije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2017 11:42
  • Objavljeno 04.10.2017 u 11:37
Katalonski referendum ponovno je otvorio pitanje autonomije Vojvodine

Katalonski referendum ponovno je otvorio pitanje autonomije Vojvodine

Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

Nedjeljni referendum o neovisnosti Katalonije pokrenuo je na akciju više vojvođanskih organizacija i njihove aktiviste te ponovno otvorio pitanje autonomije Vojvodine izazvavši bijes i prijetnje srbijanskih nacionalista

U više gradova Vojvodine, na uredima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na dan održavanja referenduma u nedjelju izvješene su zastave Katalonije, a pojavili su se i grafiti potpore građanima te španjolske regije koji traže neovisnost.

Predsjednik ove stranke Nenad Čanak boravio je na dan referenduma u Kataloniji, gdje se sastao s predsjednicom njihova parlamenta.

Kako su prenijeli pojedini vojvođanski mediji, obje strane su izrazile uvjerenost da je referendum jedan od osnovnih temelja demokracije na kojem građani izražavaju svoju volju.

Predsjednik LSV-a Nenad Čanak boravio je u Kataloniji na dan referenduma

Predsjednik LSV-a Nenad Čanak boravio je u Kataloniji na dan referenduma

Izvor: tportal.hr / Autor: lsv.rs

Zbog potpore građanima Katalonije, LSV i njen predsjednik su bili izloženi prijetnjama, najizravnije od bivšeg haškog optuženika i čelnika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

On je na svojemu Twitter računu napisao: 'U Kataloniji se 'zagužvalo' i španjolska policija tuče sve redom. Trebali bismo mi Nenada Čanka odmah pretući, prije nego se 'zagužva' u Vojvodini'.

Dodao je da 'vješajući usporedno katalonske i vojvođanske zastave, Čanak otvoreno pokazuje svoje namjere. Trebamo i mi njemu pokazati što smjeramo, da se opameti'.

Šešelj je na svojem Twitteru napisao: 'U Kataloniji se 'zagužvalo' i španjolska policija tuče sve redom'

Šešelj je na svojem Twitteru napisao: 'U Kataloniji se 'zagužvalo' i španjolska policija tuče sve redom'

Izvor: Screenshot / Autor: youtube

Liga je lideru radikala Vojislavu Šešelju odgovorila da se, 'umjesto što se junači, spakira i vrati u Haški tribunal' da ne bi Srbiju opet izlagao novim problemima i napetostima.

'Šešelja, njegovih pomagača i paravojski, ligašice i ligaši nisu se bojali ni mračnih devedesetih, kada smo od njih čuvali svoje susjede u Hrtkovcima i još dvadesetak mjesta u Srijemu, ili kada su nam pokušavali prekidati tribine. Da je bilo lustracije, kao što je LSV zahtijevala, on i slični njemu bi bili samo dio sramne prošlosti, a ne i sadašnjosti', naveo je među ostalim LSV u priopćenju za javnost.

Vojvođanski klub: Vlast nam lijepi etiketu separatizma

Zbog napetosti izazvane događajima u Kataloniji Vojvođanska partija je odložila 'Marš 300 vojvođanskih zastava' koji je bio zakazan za četvrtak, 5. listopada, a priopćili su da je, na temelju razmjene informacija s Policijskom upravom Novi Sad zajednički procijenjeno da bi sigurnost građana mogla biti ugrožena.

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u prethodne tri godine organizirali 'Šetnje za Vojvodinu' u povodu događaja od 5. i 6. listopada 1988. godine, u znak sjećanja na tzv. 'jogurt revoluciju', kada je Miloševićev režim na ulici srušio autonomiju Vojvodine.

Vojvođanska partija se zalaže da Vojvodina dobije status republike u federaliziranoj Srbiji.

  • +18
  • +15

Katalonija u općem štrajku

Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Oglasila se i nevladina organizacija 'Vojvođanski klub' koja je dala 'apsolutnu potporu' građanima Katalonije, osudila španjolske vlasti zbog uporabe nasilja i oštro kritizirala vlasti u Srbiji zbog povlačenja usporedbi između Katalonije i Vojvodine i optužbi za vojvođanski separatizam.

'Nedopustivo je da legitimnu, odmjerenu i ozbiljnu potporu, koju je većina vojvođanskih nevladinih organizacija i stranaka iskazala prema pravu građana Katalonije na održavanje referenduma, i vlast i mediji tumače kao ‘potporu separatizmu’, uz optužbe za ‘vojvođanski separatizam', navodi se u njihovu priopćenju u kojem se ističe da je 'dosta bilo politike u kojoj se svako spominjanje autonomije Vojvodine unaprijed označava kao separatizam'.

'Vojvođanski klub nije separatistička organizacija, ali jest za to da Vojvodina ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, u okvirima svojih Ustavom definiranih prava, kao i za to da tijela Vojvodine sama prikupljaju porez na teritoriju te pokrajine', zaključuje se u njihovu obraćanju javnosti.

Predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić je navela i da su se u Vojvodini pojavile 'separatističke skupine i pokreti' zahvaljujući aktualnim vlastima i njihovom 'zatiranju Vojvodine'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • victoire4

    04.10.2017 13:35

    Eto vojvođanski ljevičari antinacionalisti žale što nije provedena lustracija jer bi njome iz političkog života bio eliminiran, uz ostale slične, vojvoda Šešelj. Stav naših "ljevičara" (moš mislit!) je dijametralno suprotan. Čime su ih Voje zadužile?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi