pitanje autonomije

Prijetnje vojvođanskim organizacijama zbog potpore građanima Katalonije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2017 11:42
  • Objavljeno 04.10.2017 u 11:37
Katalonski referendum ponovno je otvorio pitanje autonomije Vojvodine

Katalonski referendum ponovno je otvorio pitanje autonomije Vojvodine

Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

Nedjeljni referendum o neovisnosti Katalonije pokrenuo je na akciju više vojvođanskih organizacija i njihove aktiviste te ponovno otvorio pitanje autonomije Vojvodine izazvavši bijes i prijetnje srbijanskih nacionalista

U više gradova Vojvodine, na uredima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na dan održavanja referenduma u nedjelju izvješene su zastave Katalonije, a pojavili su se i grafiti potpore građanima te španjolske regije koji traže neovisnost.

Predsjednik ove stranke Nenad Čanak boravio je na dan referenduma u Kataloniji, gdje se sastao s predsjednicom njihova parlamenta.

Kako su prenijeli pojedini vojvođanski mediji, obje strane su izrazile uvjerenost da je referendum jedan od osnovnih temelja demokracije na kojem građani izražavaju svoju volju.

Predsjednik LSV-a Nenad Čanak boravio je u Kataloniji na dan referenduma

Predsjednik LSV-a Nenad Čanak boravio je u Kataloniji na dan referenduma

Izvor: tportal.hr / Autor: lsv.rs

Zbog potpore građanima Katalonije, LSV i njen predsjednik su bili izloženi prijetnjama, najizravnije od bivšeg haškog optuženika i čelnika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

On je na svojemu Twitter računu napisao: 'U Kataloniji se 'zagužvalo' i španjolska policija tuče sve redom. Trebali bismo mi Nenada Čanka odmah pretući, prije nego se 'zagužva' u Vojvodini'.

Dodao je da 'vješajući usporedno katalonske i vojvođanske zastave, Čanak otvoreno pokazuje svoje namjere. Trebamo i mi njemu pokazati što smjeramo, da se opameti'.

Šešelj je na svojem Twitteru napisao: 'U Kataloniji se 'zagužvalo' i španjolska policija tuče sve redom'

Šešelj je na svojem Twitteru napisao: 'U Kataloniji se 'zagužvalo' i španjolska policija tuče sve redom'

Izvor: Screenshot / Autor: youtube

Liga je lideru radikala Vojislavu Šešelju odgovorila da se, 'umjesto što se junači, spakira i vrati u Haški tribunal' da ne bi Srbiju opet izlagao novim problemima i napetostima.

'Šešelja, njegovih pomagača i paravojski, ligašice i ligaši nisu se bojali ni mračnih devedesetih, kada smo od njih čuvali svoje susjede u Hrtkovcima i još dvadesetak mjesta u Srijemu, ili kada su nam pokušavali prekidati tribine. Da je bilo lustracije, kao što je LSV zahtijevala, on i slični njemu bi bili samo dio sramne prošlosti, a ne i sadašnjosti', naveo je među ostalim LSV u priopćenju za javnost.

Vojvođanski klub: Vlast nam lijepi etiketu separatizma

Zbog napetosti izazvane događajima u Kataloniji Vojvođanska partija je odložila 'Marš 300 vojvođanskih zastava' koji je bio zakazan za četvrtak, 5. listopada, a priopćili su da je, na temelju razmjene informacija s Policijskom upravom Novi Sad zajednički procijenjeno da bi sigurnost građana mogla biti ugrožena.

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u prethodne tri godine organizirali 'Šetnje za Vojvodinu' u povodu događaja od 5. i 6. listopada 1988. godine, u znak sjećanja na tzv. 'jogurt revoluciju', kada je Miloševićev režim na ulici srušio autonomiju Vojvodine.

Vojvođanska partija se zalaže da Vojvodina dobije status republike u federaliziranoj Srbiji.

  • +18
  • +15

Katalonija u općem štrajku

Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Oglasila se i nevladina organizacija 'Vojvođanski klub' koja je dala 'apsolutnu potporu' građanima Katalonije, osudila španjolske vlasti zbog uporabe nasilja i oštro kritizirala vlasti u Srbiji zbog povlačenja usporedbi između Katalonije i Vojvodine i optužbi za vojvođanski separatizam.

'Nedopustivo je da legitimnu, odmjerenu i ozbiljnu potporu, koju je većina vojvođanskih nevladinih organizacija i stranaka iskazala prema pravu građana Katalonije na održavanje referenduma, i vlast i mediji tumače kao ‘potporu separatizmu’, uz optužbe za ‘vojvođanski separatizam', navodi se u njihovu priopćenju u kojem se ističe da je 'dosta bilo politike u kojoj se svako spominjanje autonomije Vojvodine unaprijed označava kao separatizam'.

'Vojvođanski klub nije separatistička organizacija, ali jest za to da Vojvodina ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, u okvirima svojih Ustavom definiranih prava, kao i za to da tijela Vojvodine sama prikupljaju porez na teritoriju te pokrajine', zaključuje se u njihovu obraćanju javnosti.

Predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić je navela i da su se u Vojvodini pojavile 'separatističke skupine i pokreti' zahvaljujući aktualnim vlastima i njihovom 'zatiranju Vojvodine'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!