MAKEDONSKA 'KUĆA OD KARATA'

Prijetnje Agrokoru i obitelji Toše Proeskog na snimkama izborne krađe

11.03.2015 u 18:26

Bionic
Reading

Nakon sedam tiskovnih konferencija na kojima su emitirane snimke tajnih službi koje teško kompromitiraju makedonsku vladu, vodeća oporbena stranka SDSM osmu je 'bombu' detonirala na stranačkom skupu pred više tisuća ljudi u Univerzalnoj sali u Skoplju. U novoj epizodi makedonske 'Kuća od karata' glavna je zvijezda ministar transporta i veza Mile Janakievski koji, među ostalim, prijeti menadžeru Agrokorove tvrtke-kćerke te se sveti obitelji pjevača Toše Proevskog zbog nepodržavanja vladajuće stranke

Tema osme 'bombe', kako se u javnosti naziva projekt 'Istina o Makedoniji', kojim oporba predvođena socijaldemokratima pokušava srušiti autoritarnu vlast Nikole Gruevskog, jest – izborna krađa. SDSM, naime, već gotovo godinu dana bojkotira rad parlamenta optužujući vlast za namještanje rezultata parlamentarnih izbora u travnju 2014. na kojima je VMRO-DPMNE osigurao ogromnu većinu. Prošlog petka i u utorak navečer objavili su niz snimki koje, u najmanju ruku, bacaju drukčije svjetlo na izborne rezultate, a čiji je sadržaj toliko detaljan da je teško sumnjati u montažu.

Glavni protagonisti razgovora ponovno su šef tajne službe, ujedno i bratić premijera Gruevskog, Sašo Mijalkov, zatim ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar financija Zoran Stavrevski, te posebno jezičavi ministar transporta i veza Mile Janakievski. Veći dio snimki fokusiran je na otkrivanje detalja izbornog inženjeringa unutar zemlje: pripadnici državnih službi i zaposleni u javnim tvrtkama suočavali su se s najavama otkaza ako ne daju glas vladajućima, poljoprivrednicima se prijetilo uskraćivanjem poticaja, umirovljenicima se dijelilo brašno, a pripadnike romske nacionalne manjine se upozoravalo da će ih se, riječima ministrice unutrašnjih poslova, 'vući za uši na birališta'. Među najbizarnijim detaljima ističu se organizirana krađa zapečaćenih vreća s popisima birača te namjerno izazvan kvar na liftovima u neboderima skopskih naselja čija je starija populacija tradicionalno sklonija lijevoj opciji, i to na dan izbora. 


Snimka razgovora Janakievskog i nepoznatog sugovornika po imenu 'Đole' na temu Agrokora

Vlast se nije libila vršiti pritiske ni na strane investitore, pa se tako u jednom razgovoru uoči izbora 2011. kao protagonist pojavljuje i Denis Matijević, u razgovoru predstavljen kao 'član borda direktora Agrokora', inače vlasnik hrvatske tvrtke Agrofructus u kojoj Agrokor ima manjinski vlasnički udio. Nepoznati sugovornik, vjerojatno pripadnik poslovne zajednice blizak vladi, upozorava ministra Mileta Janakievskog kako je, dan nakon što jezamjenik premijera Zoran Stavrevski posjetio Matijevića kako bi mu rekao da nije zadovoljan suradnjom Agrokora i države, tvrtku posjetilo desetak tržišnih inspektora. Matijević je sugovorniku navodno priprijetio kako će zbog toga 'dati Vladu u novine, jer se tako ne posluje'. Na ovo ministar Janakievski odgovara salvom uvreda, ljut zbog toga što je Agrokor za distributivni centar odabrao upravo Strumicu, tradicionalno uporište oporbe. 'Nek opet radi sa (vođom oporbe) Zaevim, j**em mu majku u p**ku', odbrusio je ministar, uvrijeđeno dodajući: 'Nisu nas zvali na postavljanje kamena temeljca. Zašto će nas dati u novine? Jer smo im dali zemlju za euro po kvadratu? Zar oni u Hrvatskoj nemaju inspekcije, nitko ih ne kontrolira? Ako surađuju s nama nakon izbora, znat ćemo to cijeniti.' Sugovornik na to odgovara ministru da u financijskom odjelu tvrtke radi predsjednica Unije žena VMRO-a, na što ministar zaključuje da je 'sve pod kontrolom'.

Na koncu su emitirane i nevjerojatne snimke razgovora Janakievskog s ravnateljicom skopskog doma za djecu bez roditelja, u kojoj on provjerava hoće li punoljetni stanari doma glasati za VMRO-DPMNE, i obećava podmirenje putnih troškova onima koji moraju putovati izvan glavnog grada. Posljednji razgovor posebno je osjetljiv za makedonsku javnost, jer otkriva kako su Janakievski i ministrica kulture Elizabeta Kančevska Mileska odlučili uskratiti državnu potporu obitelji preminulog pjevača Toše Proeskog, samo zato što njegova obitelj ne želi glasovati za vladajuću stranku. Janakievski, štoviše, iznosi kako bi majci Proeskog trebalo srediti otkaz na poslu, dok ministrica kulture dodaje kako je 'država na spomen-dom makedonskog slavuja potrošila pet milijuna eura, a, eto, njegova obitelj to ne zna cijeniti'.


Skup socijaldemokrata završen je dramatičnim obraćanjem predsjednika stranke Zorana Zaeva koji je zatražio ostavku premijera, javnog tužitelja (koji zbog objave snimaka vodi istragu protiv Zaeva) te ravnatelja Makedonske radio-televizije. Zatražio je i prijelaznu vladu oslobođenu od stranačkog utjecaja koja bi upravljala zemljom do prijevremenih izbora. Istovremeno dok su snimke emitirane, Ministarstvo unutrašnjih poslova priopćilo je da je Zaev osumnjičen u još jednom predmetu – za primanje mita u iznosu od 200 tisuća eura od lokalnog građevinskog poduzetnika u Strumici. Vlast time želi poručiti da i dalje drži policijsko-pravne instrumente pod svojom kontrolom dok prilično nevješto glumi jedinstvo i izbjegava komentirati oporbene 'bombe'. S druge strane, Europska unija se povukla iz rješavanja makedonske političke krize - glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je nakon susreta s premijerom Makedonije tek izrazio zabrinutost zbog njezine eskalacije. Hoće li Europu na ponovno uključivanje potaknuti činjenica da među budućim 'bombama' postoje i snimke prisluškivanih razgovora s veleposlanicima europskih zemalja u Skoplju, tek treba vidjeti.