upozorenje ministarstva

Prijeti li afrička svinjska kuga i Hrvatskoj? Predsjednik udruga uzgajivača: Mi smo prva crta obrane...

16.08.2019 u 06:49

Bionic
Reading

Koje se mjere poduzimaju, što bi širenje svinjska kuge značilo za ionako ugroženi opstanak uzgoja svinje na hrvatskim gospodarstvima? Ministarstvo poljoprivrede izdalo je upozorenje, a u emisiji HRT-a Tema dana o tome su govorili pomoćnica ministrice poljoprivrede Tatjana Karačić i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Goran Jančo

Pomoćnica ministrice poljoprivrede Tatjana Karačić rekla je da se u RH već dulje vrijeme primjenjuju preventivne mjere ojima je cilj smanjenje rizika od ulaska virusa afričke svinjske kuge, a i rano otkrivanje eventualne pojave kako bi se mogle pokrenuti mjere suzbijanja bolesti.

Naglašava da su od ključne važnosti uzgajivači svinja koji trebaju aktivno pratiti svoju populaciju svinja te bilo kakvu sumnju u bolest ili uginuće trebaju odmah prijaviti nadležnoj veterinarskoj organizaciji. Mjere su upućene i lovcima i lovoovlaštenicima. Apelirala je na lovce da ako vide lešine divljih svinja ili posumnjaju na bolest, to prijave. Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Goran Jančo rekao je da svaki svinjogojac provodi mjere Ministarstva.

'Mi smo prva crta obrane od virusa svinjske kuge. Ako se uzgajivač pridržava biosigurnosnih mjera, rizik se može svesti na minimum', rekao je za HRT. Naglašava da je jedna od mjera kojima se osigurava da neće doći do kontakta divljih svinja i svinja u uzgoju da vlasnici svinja ne smiju biti lovci i ići u aktivan lov na divlje svinje.

'Intenzivno svinjogojstvo bazirano je na zatvorenim farmama te je praktički nemoguće da dođe do tog kontakta, kaže.

Karačić je objasnila da se bolest širi direktno kontaktom sa bolesne životinje na drugu životinju, ali i indirektno, preko svježeg mesa, mesnih proizvoda, s uginule lešine te da virus ostaje u okolišu relativno dugo, velike su mogućnosti širenja, i na to je teško utjecati'.

'Ministarstvo poljoprivrede uputilo je javni poziv uzgajivačima autohtonih domaćih svinja koje svinje drže na otvorenom i koje moraju biti zatvorene duplom ogradom. Do studenog je otvoren poziv za sufinanciranje, svi se mogu javiti', rekla je.