TKO ŽELI ZARADITI?

Prijave za popisivače stanovništva već u veljači

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.01.2011 17:49
  • Objavljeno 08.01.2011 u 17:39
popis anketa

popis anketa

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Prvog travnja ove godine 15 tisuća popisivača počet će obilaziti hrvatska kućanstva, dok bi posao trebao biti priveden kraju 28. travnja. Tijekom jučerašnjeg dana Državni zavod za statistiku objavio je na svojim web stranicama dodatne informacije vezano uz prijave za popisivače i kontrolore

Prijave za posao popisivača i kontrolora u Popisu 2011. prikupljat će se neposredno prije popisivanja, točnije, tijekom druge polovine veljače 2011. Svaka županija će za svoje područje organizirati prikupljanje prijava u ispostavama, odnosno popisnim centrima koji će biti osnovani za potrebe provođenja Popisa.

Županije, odnosno ispostave i popisni centri, sve će potrebne informacije o točnom vremenu i mjestu prijava za sudionike Popisa pravodobno objaviti preko Zavoda za zapošljavanje, lokalnih medija i internetske stranice Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr).

Nakon obrade pristiglih prijava za posao popisivača i kontrolora u Popisu 2011., sve prijavljene osobe bit će pozvane tijekom prve polovine ožujka 2011. na ispunjavanje Upitnika za prijavu popisivača i kontrolora. Selekcija potencijalnih kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete (punoljetna osoba sa završenom barem srednjom školom) izvršit će se na temelju analize Upitnika za prijavu popisivača i kontrolora.

Za izabrani broj popisivača i kontrolora organizirat će se predavanja (obuka) na kojima će ih se upoznati s metodologijom i organizacijom Popisa 2011. Poduke kontrolora bitće organizirane u ispostavama od 21. do 24. ožujka 2011., dok će poduke popisivača biti organizirane u popisnim centrima od 28. do 31. ožujka 2011.

Nakon odslušanih predavanja svi će polaznici biti dužni pristupiti završnom testu, nakon čega će oni koji ga s uspjehom polože biti izabrani za popisivače, odnosno kontrolore. Završni test bit će jedinstven za cijelu državu te će provjeravati razumijevanje metodologije s poduke na praktičnim primjerima.

Popisivač mora biti osoba sa završenom barem srednjom školom, čitkim rukopisom (koji će se provjeriti temeljem Upitnika za prijavu popisivača i kontrolora) te na kraju obuke mora uspješno položiti završni test za popisivače. Popisivanje na terenu trajat će u vremenu od 1. do 28. travnja, i to po cijeli dan. Dakle, popisivač je na terenu od jutra do navečer; većinu tog vremena provodi popisujući, a dio vremena sa svojim nadređenim (kontrolorom) koji mu provjerava ispravnost materijala. To znači da se od popisivača očekuje puni dnevni angažman, uključujući subote i nedjelje, te u vrijeme dok traje popis ne može paralelno raditi neki drugi posao, odnosno aktivno pohađati školu/studij.

Prednost će, kao i u prijašnjim popisima, imati nezaposleni građani.

Sve informacije vezane za Popis 2011. bit će pravodobno objavljivane na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr).

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!