POSLOVANJE HRT-A

Prihvaćen izvještaj s minusom od 107 milijuna kuna

16.11.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije prekinuo je danas sjednicu nakon neuspješnog usuglašavanja oko prijedloga vladajućih da se mjesto Siniše Grgića u Programskom vijeću HRT-a popuni HDZ-ovim kandidatom Petrom Lovrićem

Vladajući su predložili da se na mjesto Siniše Grgića, koji je podnio ostavku u Programskom vijeću, imenuje njihov kandidat Petar Lovrić, budući da je Grgić bio izabran iz kvote saborske većine.

Sjednica je prekinuta nakon što je HDZ-ova većina odbila prihvatiti prijedlog predsjednika Odbora Nenada Stazića (SDP) da se Lovrićeva kandidatura, prije očitovanja Odbora, najprije usuglasi po klubovima.

"HDZ se ne može složiti s ovakvim presedanom koji traži SDP, nikada do sada nije se inzistiralo na takvoj proceduri", rekla je Sunčana Glavak (HDZ). SDP-ovi članovi na to su napustili sjednicu koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Prethodno članovi Odbora za medije sa šest glasova za i dvoje suzdržanih prihvatili su dopunu izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a za razdoblje od 14. listopada 2008. do 24. veljače 2010. Najviše prijepora izazvao je krnji sastav Vijeća za što su vladajući i oporba optuživali jedni druge.

Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zvonko Milas uvodno je istaknuo da je Vijeću od 11 članova, ostalo samo njih šest, te da se radi u izuzetno teškim uvjetima. "Izvješće nam je vraćeno na doradu u srpnju ove godine", rekao je Milas koji je istaknuo da su, unatoč krnjem sastavu, uspjeli doraditi izvješće i raditi na izmjenama. Milas je Odbor zamolio za razumijevanje oko popunjavanja članstva vijeća. "To je osnovni preduvjet da bismo mogli meritorno govoriti o poslovanju", istaknuo je.

Antun Vujić (SDP) upozorio je na pad gledanosti HRT-a i nerealna planiranja, rekavši da ne može podržati ovakvo izvješće Programskog vijeća. "Ovaj izvještaj sastavilo je krnje vijeće, i zato ću se suzdržati od glasovanja. Možemo se samo nadati da će se novim zakonom stanje poboljšati, budući da je sada jedno veliko javno dobro u velikoj krizi", rekao je Vujić. Stazić je upozorio kako vijeće u kojemu sada sjedi samo šest članova koje je odabrala vladajuća većina, ima kvorum, ali nema legitimitet.

Suzana Bilić Vardić
(HDZ), koja je podržala izvješće, smatra da ono ne bi smjelo obuhvaćati tako dugo razdoblje. "Nadam se da će novi zakon o HRT-u regulirati da ne dobivamo izvješća koja obuhvaćaju tri godine, kao i da će biti jasnije što sve ona moraju obuhvaćati kako ne bismo stalno morali tražiti dopune ", rekla je.

Za krnje vijeće prozvala je oporbu koja nije odabrala svoje predstavnike, iako su, kako je rekla, svi rokovi prošli. "Za troje članova Programskog vijeća raspisani su javni pozivi, ništa do sada nismo dobili jer vi i vaša partija ne dajete svoje članove", rekla je Bilić Vardić, primijetivši kako ni na današnjoj sjednici odbora nema prijedloga imenovanja oporbenih članova.

Da oporba nepredlaganjem članova Programskog vijeća HRT-a opstruira njegov rad mišljenja je i Ljubica Lukačić. (HDZ).

Odgovorio joj je Stazić, istaknuvši besmislenost predlaganja članova Programskog vijeća uoči donošenja novog zakona o HRT-u, nakon čega će se imenovati sasvim novo vijeće. "Ne želimo od tih ljudi raditi budale, da nakon svih procedura i napada, sjede u Vijeću svega 15-ak dana dok se ne izglasa novi zakon", rekao je Stazić.

Reagirao je Boris Kunst rekavši kako Stazić nije izabran za predsjednika Odbora da bi radio po želji, već po zakonu i tako omogućio rad Programskog vijeća HRT-a.

Odbor za medije danas je sa šest glasova za i dvoje suzdržanih prihvatio i izvješće Ravnateljstva HRT-a o poslovanju u 2009, a u kojemu je v.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac izvijestio da je javna televizija 2009. završila s gubitkom od 105.714.556 kuna. Podsjetio je kako je poslovanje HRT-a u 2009. bilo uvjetovano ponajprije tržišnim okruženjem, recesijom i i padom prihoda od marketinga.

Predsjednik Odbora Nenad Stazić upozorio je kako HRT posluje u vrlo teškim uvjetima, pod stalnom prijetnjom Vlade povećanjem pristojbe i PDV-a, a što bi, rekao je, bacilo HRT na koljena. "Stalnim prijetnjama i ucjenama Vlada drži HRT pod kontrolom", smatra Stazić.

Popovac je zaključno poručio da će iduće izvješće o HRT-ovu poslovanju biti sasvim drugačije jer se poslovanje u međuvremenu konsolidiralo i očekuju se pozitivniji trendovi.

Saborski Odbor za medije na kraju je jednoglasno prihvatio izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije u 2009. godini, koje je pohvaljeno za transparentnost i iscrpnost.