INCIDENT U VOJVODINI

Pričali smo s aktivistima koji su dobili batine zbog Šljivančanina

18.01.2017 u 14:09

Bionic
Reading

Aktivisti Inicijative za ljudska prava mladih pretučeni su na tribini u vojvođanskom mjestu Beška u organizaciji Srpske napredne stranke (SNS), na kojoj je trebao govoriti ratni zločinac, vukovarski krvnik Veselin Šljivančanin

Adekvatna reakcija vlasti u Srbiji izostala je, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je hvalio aktiviste kada su u Jasenovcu u Hrvatskoj prelijepili natpis 'Za dom spremni' na ploči koju su postavili bivši pripadnici HOS-a, sada tvrdi da je devet ljudi iz Beograda i Šapca iz Inicijative mladih za ljudska prava došlo na tu tribinu u 'očiglednoj želji da izazovu incident'.

Stefanović je ocijenio i da je ponašanje predstavnika Inicijative bilo neprihvatljivo, zapitavši 'želi li tko da se Srbija vrati unazad u vrijeme kada je Nacionalni stroj prekidao tribine po fakultetima'.

'Nasilje neće biti tolerirano, od bilo koga da dolazi, pa bio taj član Srpske napredne stranke, Demokratske stranke ili nevladine organizacije', rekao je Stefanović za televiziju Pink. On je rekao i da će tužiteljstvo odlučiti o kvalifikaciji djela za sve ono što se događalo na tribini u Beški dodavši da će policija profesionalno uraditi svoj dio posla.

U kratkom razgovoru za tportal Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava komentirao je njihovo viđenje incidenta na tribini u Beški i reakciju srpskih vlasti, posebno ministra Stefanovića.

Kako su srpske vlasti reagirale nakon što su aktivistice pretučene na tribini?

Vladajuća Srpska napredna stranka iskoristila je sve svoje mehanizme da u potpunosti izmanipulira javnost i predstavi naše razvijanje transparenta 'Ratni zločinci da zašute, da bi se progovorilo o žrtvama' kao napad na mirnu tribinu u vojvođanskoj varošici i ometanje slobode govora ratnog zločinca Veselina Šljivančanina. Predsjednik općine Inđija optužio je aktiviste Inicijative da su oni/one tukli sudionike tribine, da su sami sebi uništili automobil i da su vrijeđali izbjeglice iz Krajine, što je daleko od zdravog razuma. Međutim, dobro organizirana mreža aktivista SNS na internetu tu je priču proširila internetom.

Je li Inicijativa dobila podršku ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, jer je u prošlosti hvalio slične akcije koje su aktivisti provodili u Hrvatskoj?

Naravno da nije. Gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, Stefanović je nastavio s negacijom stvarnosti, ne spomenuvši da smo mi napadnuti, plasirao je apsolutno neistinitu priču da su aktivisti/kinje fizički napali novinarku Sremske televizije što je naravno apsolutno netočno.

Ministar Stefanović i cjelokupna vladajuća elita u Srbiji nemaju potrebnu širinu da razumiju da se ne možemo boriti protiv zločinaca s jedne strane, a podržavati zločince na drugoj. Nakon ovog incidenta Inicijativa je dodatno uvjerena da je za proces suočavanja s prošlošću neophodno sagledati regionalnu perspektivu, jer nas pogledi iz nacionalnih pozicija kopaju u rovove koji su u prošlosti odnijeli stotine tisuća života u našim zemljama.

Jesu li podnesene prijave protiv počinitelja?

Srpska napredna stranka izdala je priopćenje u kojem poziva na hapšenje aktivista Inicijative, tako da u ovom trenutku ne možemo predvidjeti hoće li institucije koje su odgovorne za našu sigurnost i vladavinu prava u Srbiji imati snage da postupaju nezavisno i da podnesu prijave protiv batinaša SNS-a, ili će podleći pritisku i nas označiti kao nasilnike.

Koji su vam sljedeći koraci?

Sigurno je da nećemo odustati od naše borbe za modernu, pristojnu, europsku Srbiju i cjelokupnu regiju koja će baštiniti mir kao najsvetiju vrijednost. U predstojećoj predizbornoj kampanji inzistirat ćemo na tome da se svi predsjednički kandidati izjasne o teškim pitanjima koja od srpskog društva čine zatočenika u tamnici prošlosti: odnosu prema zločinačkoj politici Miloševićeva režima, ratnim zločincima i ideji Velike Srbije te trenutačnom ratnohuškačkom odnosu prema zemljama u regiji.