ODLUKE SA SJEDNICE VLADE

Približava se početak prodaje Croatia osiguranja

20.06.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela niz odluka među kojima je i odluka o suglasnost za povlačenje Hrvatske iz Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini - CEFTA te odabir savjetnika za privatizaciju Croatia osiguranja

Kako ugovor s CEFTA-om predviđa izlazak iz ugovora u slučaju da bilo koja od stranaka postane članicom Europske unije, Vlada je danas donijela odluku o povlačenju.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da će Hrvatska ulaskom u EU primjenjivati zajedničku trgovinsku politiku Europske unije. Kaže da članstvom Hrvatska preuzima odredbe ugovora o slobodnoj trgovini sklopljene s pojedinim zemljama ili grupama zemalja i EU.

Jedna od odluka Vlade je i izmjena visine trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin. Trošarina na plinsko ulje povećava se sa 2354 kune za 1000 litara, na 2450,45 kuna.

Ministar financija Slavko Linić povećanje trošarina obrazložio je obvezama Hrvatske vezanima uz prilagodbu sa EU propisima. Kako je rekao, benzin i dizel u utorak vjerojatno neće poskupjeti.

Linić je i obavijestio Vladu da je završen završen odabir savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja te je izabrana zajednica ponuditelja okupljena oko KPMG-a. Linić je najavio da će Vlada uskoro na dnevnom redu imati odluke o otvaranju postupka prodaje dionica Croatia osiguranja.