'zadovoljavanje apetita'

Prgomet (HDZ): Dva nova gradska ureda zbog unapređenja rada, a ne zbog HDZ-a

19.09.2019 u 14:51

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) rekao je u četvrtak da se dva nova gradska ureda u zagrebačkoj Gradskoj upravi osnivanju zbog unapređenja rada, i opovrgnuo je tvrdnje oporbe da je razlog 'zadovoljavanje apetita HDZ-a'

Prgomet je na pitanje novinara istaknuo da se dva nova gradska ureda - Gradski ured za zastupanje kao i razdvajanje Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove na dva ureda, ne osnivaju da bi se zadovoljili apetiti HDZ-a, koalicijskog partnera gradonačelniku Milanu Bandiću, već je jedini razlog zbog kojeg je Bandić od Kluba HDZ-a za to dobio podršku, unaprjeđenje rada.

"Ne, ne i ne. Mi smo upoznati s tim prijedlogom gradonačelnika, dobio je suglasnost Kluba HDZ-a, a jedini razlog je unaprjeđenje rada gradskih ureda. HDZ nema ništa s tim niti će sudjelovati u kadroviranju", dodao je Prgomet.

Naglasio je da HDZ-ovci neće biti na čelu ta dva nova gradska ureda.

Na pitanje kada se na sjednici Gradske skupštine može očekivati gradonačelnikov prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) kako bi se realizirao projekt "Zagrebački Manhattan" te hoće li HDZ podržati izmjene GUP-a, Prgomet je ponovno istaknuo da će HDZ poduprijeti promjene GUP-a uz dvije pretpostavke - to su da Vlada preko svojih ministarstava da odobrenje, te da se prihvate amandmani na GUP, koji reguliraju mogućnost građenja određenih objekat prije svega društvene namjene (škole, vrtiće, crkve) u pojedinim gradskim četvrtima.

"A što se tiče mogućih promjena u smislu izgradnje na prostoru koji vas najviše interesira - a to je Hipodrom i Velesajam - o tome ćemo tek razgovarati", rekao je Prgomet.

Ponovio je da je Memorandum koji je gradonačelnik Bandić potpisao s investitorom iz Dubaija, neobvezujući, dakle Memorandum ne obvezuje Gradsku skupštinu.

"A što će biti nakon izmjena GUP-a o tome će Skupština transparentno raspravljati i donijeti konačnu odluku. A kakva će ta odluka biti ovisi o prijedlogu", rekao je predsjednik Gradske skupštine Prgomet.

Kad se govori o izgradnji grada Zagreba i tako velikim projektima, Prgomet je poručio da će HDZ svakako inzistirati na međunarodnim natječajima, otvorenim natječajima i vlasnička struktura Grada Zagreba koja će biti u većini.

Na pitanje možemo li očekivati da - ako HDZ digne ruku za izmjene GUP-a, onda će HSLS izaći iz vladajuće koalicije na državnoj razini, Prgomet je odgovorio kako bi HSLS prije svega trebao voditi računa o načinu na koji je ušao u Sabor, preko liste HDZ-a, i kolika je stvarno snaga te stranke u Saboru, tako i u hrvatskoj politici.

A drugo je, dodao je, HDZ se neće dati ucijenjivati ni od koga.

"Dakle, naša odluka na razini Skupštine bit će naša odluka, neovisno o odluci unutar Sabora. A kako će reagirati pojedini koalicijski partneri to je kratko i jasno rečeno - njihov problem", rekao je Prgomet.

Na tvrdnju novinara kako to zvuči pristojnije od onoga što je gradonačelnik Bandić rekao za predsjednika HSLS-a da je "pikzibner", Prgomet je odgovorio da svatko ima svoj stil.