MIRO KOVAČ

'Prethodna vlada je nesretno kandidirala Pusić i to ćemo riješiti'

04.02.2016 u 19:47

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač gostovao je u Dnevniku televizije N1 u kojoj je odgovarajući na pitanje o politici prema izbjeglicama i emigrantima kazao da je najvažnije da smo počeli surađivati sa susjedima

'U tijeku je dogovor između Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Želimo na granici Makedonije i Grčke vršiti profilaciju i na taj način vršiti normalan tranzit izbjeglica prema zapadu. Razgovarat ćemo s kolegama kako ćemo postupno ukloniti ograde', rekao je Kovač za N1.

Ministar vanjskih i europskih poslova je unatoč prijedlogu da predsjednice da ona ide na sastanke Europskog vijeća kazao da će na sjednici Europskog vijeća ovog mjeseca Hrvatsku predstavljati premijer Tihomir Orešković i da će prema njegovim saznanjima sve će biti kao dosad.

Na upit postoje li uvjeti za posjet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Hrvatskoj, kako su to objavili srbijanski mediji Kovač je poručio da je najvažnija komunikacija ureda predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije.

'Zna se koja je Hrvatska pozicija - sa svim susjedima želimo imati uređene i kvalitetne odnose. Imamo probleme iz prošlosti koje moramo riješiti i ja se nadam da ćemo u komunikaciji naći jedan modus koji će omogućiti da riješimo probleme u interesu građana. Sigurno će doći do posjeta Tomislava Nikolića, uvjeti postoje, samo je pitanje kad. Sutra ću vjerojatno razgovarati s Ivicom Dačićem i pokušat ćemo da hrvatska manjina u Srbiji bude tretirana kao i mađarska', kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Kazao je i da će Vlada vrlo jasno i afirmativno braniti interese Hrvatske. 'Nećemo dati Inu Mađarima, to su spekulacije koje se svako malo pojavljuju', naglasio je. Kovač je i poručio da je prethodna vlada nesretno je i nespretno istaknula kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a dok je bila tehnička vlada i to će riješiti.