AKCIJA 'KIDAČ'

Presuđeno sedmorici preprodavača oružja

27.09.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Sedmeročlana skupina ilegalnih proizvođača i krijumčara oružja, uhićena u akciji 'Okidač' prije četiri godine, nepravomoćno je danas osuđena na zagrebačkom Županijskom sudu koji je trojici prvooptuženika izrekao bezuvjetne kazne od godine i pol do dvije i pol godine zatvora, a ostali su kažnjeni uvjetno

Najveću kaznu, dvije i pol godine, dobio je prvooptuženi 53-godišnji Stjepan Rocek koji je proglašen krivim da je s dvojicom braće Mirkom i Ivanom Vugrekom, osuđenima na godinu i pol, u početku 2004. organizirao skupinu.

Po optužnici, braća su sa svojim pokojnim ocem u ilegalnoj radionici u Novom Golubovcu proizvodila i prerađivala strojnice, pištolje, revolvere i prigušivače koje je prvooptuženik prodavao i krijumčario u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim zemljama u Europskoj uniji. Ovisno o vrsti, oružje je prodavao po cijeni od 300 do 1400 eura.

Trojica prvooptuženika osuđena su zbog udruživanja te nedopuštena držanja oružja i eksplozivnih tvari. Ostali su oslobođeni optužbe za udruživanje te su osuđeni samo zbog nedopuštena držanja oružja.

Tako su Antonio Škaro, Kristijan Pavić i Zlatko Margeta dobili po godinu dana uvjetno, a u zatvor neće ići ako u idućih pet, odnosno tri godine ne počine novo kazneno djelo. Posljednji optuženik Tomislav Matejaš osuđen je na šest mjeseci, uz dvogodišnji rok kušnje.

Inače, sud je odbacio dio USKOK-ovih optužaba, primjerice o krijumčarenju deset strojnica u Milano.

Rocekova skupina, za koju se sumnjalo da je prodajom ilegalno proizvedena oružja zaradila najmanje 700 tisuća kuna, te ilegalna radionica oružja u Novom Golubovcu otkriveni su u lipnju 2006. u USKOK-ovoj akciji 'Okidač' u kojoj su sudjelovale i tajne službe i slovenska policija. U početku je bilo 18 kazneno prijavljenih, od kojih su osmorica uhićena. Jedan od njih, 80-godišnji otac braće Vugrek, nakon uhićenja umro je u bolnici od zatajenja srca.