PROSVJEDI SE NASTAVLJAJU

Presuda u 'slučaju Varšavska' ugrožava pravosuđe

17.07.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Organizatori prosvjeda zbog rušenja dijela Varšavske ulice ocijenili su da jučerašnja presuda Upravnog suda, kojom su odbijene tužbe stanara protiv izdavanja lokacijske dozvole za gradnju, dodatno ugrožava kredibilitet hrvatskoga pravosuđa među građanima

'Ne bi ulazili u ishod presude, ali smatramo da je 'prvoklasna svinjarija' da je Upravni sud medijima priopćio, i to taman prije prosvjeda ispred HDZ-a, da su odbijene sve tužbe stanara i škole u Varšavskoj, a da to rješenje prije nije poslano onima koji su podnijeli tužbu', kazao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare organiziranoj nadomak gradilišta u Varšavskoj na Cvjetnom trgu.

Najavio je i da će stanari najvjerojatnije sada podnijeti tužbe Ustavnom sudu, no naglašava kako je, bez obzira na sudske sporove, gradnju u Varšavskoj započeo grad Zagreb, a ne Hoto grupa, pa stoga grad može i sam odustati od gradnje rampe u Varšavskoj

Ocijenio je da je prekjučerašnja policijska akcija, unatoč suprotnim tvrdnjama ministra unutarnjih poslova, bila 'puno represivnija i radikalnija' od one u veljači kada je privedeno 23-je ljudi a samo četvero uhićeno protiv njih je podnesena prekršajna prijava. Podsjetio je da je, prilikom otvaranja posljednje Zimske olimpijade u Vancouveru, nakon što je razbijeno pola centra grada i ozlijeđeno nekoliko policajaca, uhićen samo jedan od 1500 prosvjednika i jedino je protiv njega pokrenut prekršajni postupak.

Aktivistica Urša Raukar navela je kako investitor u ovom trenutku nema građevinsku dozvolu za Varšavsku 6 zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na tom objektu, a to to znači da se rupa koja se kopa u Varšavskoj ne može spojiti s garažom.

Teodor Celakoski iz 'Prava na grad' izjavio je kako mediji prenose da HDZ ne namjerava doći na izvanrednu Gradsku skupštinu o pitanju Varšavske ulice te smatra da bi takav čin HDZ-ovih vijećnika bio 'krajni primjer manipulacija i pokušaja izbjegavanja odgovornosti za projekt'.

Pozvao je građane da se danas u 19 sati na ponovno okupe na uglu Masarykove i Gundulićeve gdje će prosvjedovati dok ne bude odblokirana Gundulićeva ulica.

Ispričao se građanima zbog blokade prometa u tom dijelu, ali tvrdi da to nisu učinili prosvjednici već je to, kako je rekao, 'učinio ministar Karamarko blokadom centra grada, a sve dok će blokirati Gundulićevu mi ćemo biti na raskrižju Masarykove i Gundulićeve i tražiti pristup na mjesto gdje je naš prosvjed registriran'.

Organizatori prosvjeda nezadovoljni su HTV-ovim izvještavanjem jer je urednik Dnevnika Zoran Šprajc sinoć rekao da je prosvjedovalo 150-200 prosvjednika. Celakoski ističe da se iz foto-dokumentacije i izvještaja drugih medija vidi da je bilo između 1000 i 2000 prosvjednika.

'Ovdje se pokazuje da privatna država Horvatinčića, Karamarka i Bandića ima jasnu podršku na tzv. javnoj televiziji', zaključio je Celakoski.