KOSOR PORUČUJE

'Presuda je neprihvatljiva!'

15.04.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor obratila se hrvatskoj javnosti porukom da je za Vladu RH neprihvatljiva presuda da je hrvatsko vodstvo djelovalo u zločinačkom pothvatu!

'Danas izrečena presuda Gotovini, Čermaku, Markaču nije pravomoćna, pred nama je ono što se zove žalbeni postupak', kazala je premijerka Jadranka Kosor sa suzama u grlu dajući svojevrsnu utješnu izjavu u Banskim dvorima.

Premijerka Kosor sazvala je za 14.30 sati izvanrednu sjednicu Vlade na koju dolazi i predsjednik Ivo Josipović.

'Poduzet ćemo sve da se kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu sruši! Postoje trenuci koje je teško prihvatiti, posebno kad su u suprotnosti s našim željama i očekivanjima, i našim iskustvom i znanjem. Oluja je bila legitimna redarstvena akcija s ciljem oslobađanja hrvatskog teritorija od okupacije', naglasila je Kosor.

'Mi se istine ne bojimo, ponosni smo na naše pobjede i na sve one koji su omogućili da Hrvatska bude slobodna, neovisna i pravna država', poručila je šefica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor.

'Budući da je prvostupanjsko sudbeno vijeće utvrdilo da je hrvatsko državno vodstvo sudjelovalo u protivno međunarodnom pravu i konvencijama Ujedinjenih naroda zajedničkom zločinačkom poduhvatu, moram reći da je to za vladu neprihvatljivo. Moja će vlada, kao i dosada poduzimati sve u skladu s pravnim mogućnostima, da se takva kvalifikacija poništi pred drugostupanjskim vijećem', najavila je Kosor.

Podsjetila je na pravnu studiju o temeljima teorije zajedničkog zločinačkog koju se vlada sjetila naručiti od Hrvatske akademije pravnih znanosti i u veljači poslati Haškom sudu.

'U životu pojedinaca i naroda postoje trenuci koje je teško prihvatiti, takvi trenuci su posebno teški kad svom silinom osjećamo da su u suprotnosti s našim željama i našim očekivanjima, ali i s našim vlastitim iskustvom i očekivanjima. Naše stajalište o karakteru operacije Oluja je vrlo jasna, a to je da je to bila legitimna vojnoredarstvena operacija s ciljem oslobađanja hrvatskog državnog teritorija od okupacije', naglasila je Kosor.

Kazala je da je 'svjesna da se i u ovom trenutku svaka naša reakcija pomno prati i mjeri, te da će biti pomno praćene i daljnje reakcije iz sata u sat. Međutim, želim reći ono što vjerujem da osjeća svaki hrvatski građanin i svaka hrvatska građanka: mi se istine ne bojimo! Ponosni smo na naše pobjede i na sve one koji su omogućili da Hrvatska danas bude slobodna, neovisna i demokratska država. Hrvatska je također i država vladavine prava u kojoj se poštuju zakoni, pravosudne institucije i njihove odluke', istaknula je Kosor.

Poručila je da 'hrvatskim građanima i građankama želi zahvaliti što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstveno i odgovorno ponašanje, a ponajprije želi zahvaliti svim hrvatskim braniteljima'. 'Uvjerena je da će i dalje biti tako, da ćemo i u ovoj situaciji pokazati jedinstvo i vjeru u hrvatsku budućnost', zaključila je Kosor.

O daljnjim pravnim koracima bit će riječi na današnoj izvanrednoj sjednici vlade, koju je Kosor najavila, a neslužbeno se doznaje da su u vladi šokirani presudom, čije je izricanje Kosor dočekala u Banskim dvorima, kamo su nakon izrečene presude stigli i potpredsjednici Sabora Ivan Jarnjak i Vladimir Šeks.