HUMAN RIGHTS WATCH

'Presuda Hodorkovskom je političke naravi'

31.12.2010 u 10:27

Bionic
Reading

Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch upozorila je u petak u priopćenju da je nova presuda protiv bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog i njegova suradnika Platona Lebedeva političke naravi

'Presuda kaznenog suda u postupku protiv bivšeg vlasnika naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog i njegova suradnika Platona Lebedeva svjedoči o političkoj motiviranosti procesa i dubokoj ukorijenjenosti problema u ruskom pravosudnom sustavu', ocijenio je HRW. 'Ta je presuda udarac za pravnu državu u Rusiji', dodaje ta nevladina organizacija.

Hodorkovskom i Lebedevu, koji su od 2003. u zatvoru zbog pronevjere i pranja novca, tako je kazna produljena sve do 2017, a po prvoj presudi trebali su biti pušteni 2012, u godini kada se u Rusiji trebaju održati predsjednički izbori.

Presuda je izrečena u četvrtak, uoči proslave Nove godine i razdoblja desetodnevnih praznika. Kako u petak nisu izašle gotovo nijedne novine, medijski odjek nove presude najpoznatijem ruskom zatvoreniku bio je minimalan.

Ruski službeni dnevni list Rosijska gazeta izvještava o toj temi na trećoj stranici, zadovoljivši se kratkim iznošenjem činjenica u napisu s oko 350 riječi. Popularni časopis Tvoj Denj objavio je fotografiju sa suđenja, uz još kraći tekst.

Hodorkovski je 1990-ih preuzeo nadzor nad Jukosom u nejasnim okolnostima i postao najbogatiji čovjek u Rusiji. No početkom 2000-ih počeo je zagovarati transparentnost u ruskom poslovnom svijetu koji je bio na glasu kao korumpiran i počeo je financirati oporbu i programe civilnog društva, 'zajahavši za vrat' tadašnjem predsjedniku Vladimiru Putinu

Nevladine organizacije i promatrači ocjenjuju da je ruski predsjednik pokrenuo sudbeni progon protiv ruskog poslovnog čovjeka kako bi ušutkao neugodnog kritičara. Putin se tako nije libio da Hodorkovskog usporedi s mafijašem Alom Caponeom i američkim prevarantom Berniejem Madoffom i da ga optuži da je okrvavio ruke. Nakon progona vlasnika, naftna tvrtka je zatvorena, a preuzele su je kompanije u vlasništvu ruske države.