GONG TRAŽI ZAUSTAVLJANJE PRIJETNJI

'Prestanite s jeftinim spinovima oko odštete za Srđ'

05.03.2013 u 18:25

Bionic
Reading

Ni tjedan dana nakon što su u javnost puštene insinuacije o financijskim posljedicama odluke na referendumu u Dubrovniku, i dalje nisu poznati nikakvi konkretni argumenti na kojima se one temelje - upozoravaju u Gongu i žale zbog jeftinih političkih i medijskih spinova

'Budući da se radi o prvom lokalnom referendumu na inicijativu građana za koji je gotovo izvjesno da će se održati, GONG izražava žaljenje zbog činjenice da javnim prostorom i dalje vladaju jeftini politički i medijski spinovi umjesto točnih, potpunih i pravovremenih informacija', stoji u priopćenju ove nevladine organizacije.

Podsjećaju na izjave potpredsjednika Vlade Branka Grčića, pa i premijera Zorana Milanovića kojima su, umjesto odgovornog javnog komuniciranja, pojačali dojam neizvjesnosti u odnosu na nepotkrijepljene prijetnje o naknadi štete kao posljedice demokratskog postupka: 'Takav je dojam poguban po demokratsku atmosferu odlučivanja u kojoj bi građani i građanke Dubrovnika trebali donijeti informiranu odluku o budućnosti njihovog Grada.'

GONG poziva sve strane da iznesu točne i provjerene informacije kao temelj za kvalitetnu javnu raspravu temeljem koje će građani donijeti svoju odluku. 'S obzirom na to da u informacijama koje su dostupne javnosti ne vidi utemeljenja za spomenute insinuacije, GONG poziva nadležne da argumentiraju na čemu ih temelje ili da se javnosti ispričaju za iznošenje neistinitih tvrdnji', stoji u priopćenju.

GONG također podsjeća da 'politika nije puka igra moći pojedinaca i stranaka te stoga dijeli razočaranost zbog pravne nesigurnosti, neispunjenih obećanja i dovođenja u zabludu'. Uzroke problema, ističu, ne treba tražiti u građanima koji tek u rijetkim okolnostima imaju priliku odlučivati, već u njihovim predstavnicima koji su izabrani na temelju obećanja koja su potom odlučili ignorirati. Stoga, GONG poziva građane da iskoriste svoje građansko pravo, glasaju na referendumu i na taj način sudjeluju u donošenju odluke koja će odrediti njihovu budućnost.

Da ne postoje nikakvi čvrsti pravni temelji za plaćanje odštete u slučaju bojkota gradnje na Srđu, tportal je pisao još prije više od mjesec dana. Članak pročitajte OVDJE.