presica stožera

Božinović: Nećemo ići prema većim popuštanjima. Odluke o granicama, trgovinama i javnom prijevozu ostaju na snazi

25.01.2021 u 11:46

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 32 osobe. Nacionalni stožer civilne zaštite u podne održava redovnu konferenciju za novinare, na kojoj bi moglo biti konkretnijih informacija o popuštanju mjera

Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, kazala je da je postotak pozitivnih u odnosu na testirane 5,53 posto. U bolnice je zaprimljeno 77 bolesnika, a otpušteno 39. Prosječna dob preminulih je 77 godina. Najmlađa osoba jučer preminula je 56-godišnjakinja s malignom bolešću.

Cijepljeno je 58.077 osoba. Drugu dozu primilo je nešto više od 11 tisuća osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako imamo 20-postotni pad novooboljelih u tjedan dana. Incidencija je 216 na 100.000 stanovnika u 14 dana. Na prvom mjestu je Sisačko-moslavačka županija. Na ljestvici EU-a po stopi incidencije smo na šestom mjestu.

Po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika smo na 20. mjestu.

Potrošeno je 64.984 doze cjepiva, uglavnom u zdravstvenom sustavu i domovima za starije te žurne službe i civile u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zabilježeno je 16 alergijskih reakcija na Pfizerovo cjepivo, od toga dvije ozbiljne, uz upotrebu adrenalina.

Capak je na pitanje o distribuciji cjepiva kazao da ne može Hrvatska bilateralno ući u pregovore s proizvođačima. Oni izvan EU-a, kineski i ruski, zahtijevaju posebnu registraciju za EU. Kaže da ti proizvođači nisu pokazali interes za registraciju i da nisu poslali zahtjev. Potvrdio je da Hrvatska ne planira ući u pregovore s proizvođačima i da dijeli sudbinu Europske unije. Nada se da će isporuke ubrzo krenuti, kako je najavljeno.

Video: Marko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje hoće li biti dovoljno drugih doza za one cijepljene u Sisačko-moslavačkoj županiji, odgovorio je da jedino što može reći je da će za neke trebati odgodu od tjedan dana, što ništa ne znači što se tiče kvalitete cijepljenja.

U sljedeća četiri tjedna 13.650 doza uskraćeno je od Pfizera.

  • +5
Konferencija nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Kompletno cijepljenom smatra se osoba koja je primila dvije doze, no i jednom se stječe određena količina imuniteta. 'Razmišljamo što i kako da napravimo ako bi se nastavile ovako male isporuke', kazao je.

Na pitanje o novim saznanjima o smrti dječaka, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić kazala je da je sve ono što je objavljeno kompletna informacija i da nema novih saznanja.

Što se tiče popuštanja mjera, Capak je kazao kako su razgovori o mjerama u tijeku, a opasnost od pogoršanja situacije u kontekstu novih sojeva utjecat će na odluku o mjerama.

Na pitanje o pritisku ugostitelja, Davor Božinović kazao je kako su aktualne mjere na snazi još ovaj tjedan i da će do kraja roka donijeti novu odluku. One za trgovine, granice i javni prijevoz će se produžiti. Ona o ograničavanju okupljanja izaziva najviše interesa i o njoj se najviše razgovaralo.

'Brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolji, no nisu zanemarivi. Postoji više elemenata o kojima treba voditi računa. Usporena je dinamika cijepljenja, još uvijek smo u zimskom razdoblju. Tu su i novi sojevi i razlog za zabrinutost jer mnogo toga još tu nije sasvim jasno. Kojim brzinom se šire i razvijaju li teže kliničke slike.

Imamo među najliberalnijim mjerama u EU. Nedavno nas je Estonija pretekla. Promišlja se o svemu što se može korigirati i napraviti u smislu olakšanja. Strategija velikog popuštanja dovela bi nas u situaciju da nemamo previše uporišta za takvu opciju. Najgora opcija je da se sve naglo otvori pa vas okolnosti demantiraju i morate se naglo zatvoriti. Treba još vremena da se vidi što se zbiva s novim sojem i cjepivom. Do tada ćemo ostati na racionalnom pristupu. Ovo nije trenutak za zatvaranja kao što to radi velik broj zemalja, ali to nije ni trenutak u kojem možemo ići prema većim popuštanjima.'

Posljedice nakon Covida

Osnivaju se postcovid ambulante, dugotrajne su pneumonije, plućne embolije, kazala je Markotić, kazavši da nekima treba dugotrajno liječenje.

Na pitanje o tome zašto je dječak koji je preminuo premješten iz Klaićeve u Zaraznu, Markotić je rekla da su oni u klinici već imali takve slučajeve.

'Ovo opsežno zbivanje nikada ne ide bez popratnih simptoma. Visoka temperatura, glavobolja, proljev su simptomi koji moraju biti upozorenje roditeljima. Ovo je moguće nakon asimptomatske faze bolesti', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Markotić je kazala kako se ne treba od svake temperature raditi panika, no da treba pratiti simptome.

Na pitanje kako ćemo detektirati nove sojeve korone, Markotić kaže da cijela Europa razmišlja o tome, može se povećati broj sekvenciranja pozitivnih uzoraka u zemljama u kojima rapidno raste broj, a u drugima randomiziranim odabirom. Oni koji dolaze iz inozemstva trebaju napomenuti u kojim su zemljama bili te da se njihovi uzorci pošalju u laboratorij na sekvenciranje.

Imat ćemo, kaže, nekoliko sastanaka s vodećim institucijama te će se zauzeti strategija i analizirati infrastruktura da bismo mogli biti svjesni koliko uzoraka možemo testirati. Radi se dodatna nabavka reagencija i opreme.

Markotić je kazala kako ne mogu biti sigurni da novi sojevi već nisu u Hrvatskoj. Istaknula je da virus pokušava naći način da preživi i da mutacije više štete njemu.

Beroš je najavio da će staviti sve raspoložive institucije u svrhu sekvenciranja.

  • +8
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata. Preminule su 32 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Predstavnici Vlade jučer su održali sastanak s ugostiteljima, najglasnijima u zahtjevima za popuštanje mjera.