DRŽAVNI UGOVORI

Prepucavanje Austrije i Slovenije oko topografije

03.09.2009 u 09:02

Bionic
Reading

Slovenija se kao slijednica bivše Jugoslavije smatra nasljednicom Austrijskog državnog ugovora koji među ostalim jamči prava slovenske manjine u toj državi, ali neće službeno prosvjedovati zbog suprotnih izjava austrijskih dužnosnika, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

"Slovenija je automatska slijednica tog ugovora koji je supotpisala bivša Jugoslavija, no nećemo službeno reagirati na tvrdnje austrijskog ministra koji to sljedništvo negira", izjavio je u srijedu na redovnoj konferenciji za novinare slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

"Uz proglašenje nezavisnosti Slovenija je izrijekom navela da time preuzima sva prava i obveze bivše Jugoslavije, pa na osnovi toga smatramo da smo sljednici i Austrijskog državnog ugovora", izjavio je Žbogar.

Dodao je da Slovenija zbog izjave austrijskog ministra Michaela Spindeleggera kako Austrija Sloveniju ne smatra nasljednicom dokumenta koji su potpisale savezničke sile, a supotpisale bivša Jugoslavija i bivša Čehoslovačka, a kojim je 1955. godine utemeljena druga austrijska republika ne misli službeno protestirali, kako su tražile neke stranke, pa i bivši slovenski ministar vanjskih poslova, sada zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl.

Spindleggerova izjava da Slovenija po austrijskom mišljenju nije automatska nasljednica tog dokumenta jer je riječ o tzv. zatvorenom međunarodnom sporazumu u koji ne mogu naknadno ustupati nove države prema riječima Žbogara sama po sebi ne može biti razlog za upućivanje službene note nego je riječ o polaznoj poziciji Austrije pred opet reaktualizirano pitanje postavljanja dodatnih topografskih oznaka za koruške Slovence u mjestima u Austriji gdje žive.

Slovenija se zauzima za striktnu primjenu odredbe austrijskog ustavnog suda i Austrijskog državnog ugovora u pogledu prava na topografske oznake na slovenskom jeziku, dok austrijska vlada u polemici koja se vodi zadnjih tjedana navodi da je potrebno postići "politički konsenzus" među stanovnicima Koruške bez uplitanja sa strane.