divjak dobila lošu ocjenu

Preporod: Prijedlogom Granskog kolektivnog ugovora nisu ispunjena sindikalna očekivanja

24.04.2018 u 13:58

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić u utorak je poručio da predloženi Granski kolektivni ugovor za srednje škole nije ostvario sindikalne ciljeve i očekivanja zaposlenika te da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, "kao zapovjedno odgovorna za kolektivne pregovore", za to ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Prvi postkrizni pregovori, nakon što je Hrvatska izašla iz duboke gospodarske krize, završili su fijaskom i debaklom, uvedena su tek "kozmetička poboljšanja", rekao je Stipić na konferenciji za novinare.

Predsjednik "Preporoda" smatra da je prirodno bilo očekivati poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u školstvu. Očekivali su i prestanak dugogodišnje diskriminacije članstva s obzirom na to jesu li učlanjeni u manjinski ili većinski sindikat, a ministrica je, kako je rekao, pridonijela da se ta diskriminacija dalje unaprijedi.

"Njezina ambicija nije 'ispravljanje krive Drine' u školstvu, nego opremanje škola računalima i drugim pomagalima pod egidom provedbe tzv. kurikularne reforme. Kako u školstvu nema pozitivnih promjena bez zadovoljnih nastavnika, ministrica će vrlo brzo uvidjeti što je propustila napraviti kroz kolektivne pregovore", ocijenio je Stipić.

Upozorio je da bi u, Granskom kolektivnom ugovoru koji se potpisuje na četiri godine, materijalni položaj zaposlenika u školstvu trebao ostati isti i zadržati nepravedni odnos među plaćama, nastavnici s više od 30 godina staža bi u mirovinu trebali otići plaćama još iz vremena Milanovićeve vlade koje su još uvijek niže za 500 do 600 kuna nego što su bile prije 4 ili 5 godina.

"Možemo očekivati još više rada i obveza za istu ili čak manju plaću", rekao je Stipić.

Uvedena su tek neka "kozmetička poboljšanja" pa će tako nastava u kući u učeničkom domu vrijediti 21 posto više, odnosno 10- ak kuna. Drugo su tzv. "izletnine" kao naknada za posebnu odgovornost pri vođenju učenika na višednevne izlete što će se dodatno nagraditi sa 50 kuna više.

  • +5
Ministrica Divjak predstavila rezultate javnog poziva školama za projekt Škola za život Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Stipić: Podcjenjuju se radnici, pogotovo oni s više od 30 godina staža

Prema Stipićevim riječima, najveću promjenu osjetit će radnici s više od 30 godina staža koji će prema novom Granskom kolektivnom ugovoru moći birati između smanjenja tjedne norme od 10 posto (tjedno 2 sata) i povišice plaće od četiri posto.

"To je potcjenjivanje radnika", smatra Stipić koji takvo "poboljšanje" smatra degutantnim.

U okolnostima kada se milijardama kuna plaćaju isluženi izraelski avioni i obnavlja vozni park vlade i ministarstava, uvredljivo zvuče opravdanja da se kroz novi kolektivni ugovor zaposlenicima u srednjim školama nije moglo osigurati više sada i u doglednoj budućnosti, ocijenio je Stipić.

Dodao je i da se to što je država sada 'u plusu' nikako ne vidi u sadržaju Granskog kolektivnog ugovora u iduće četiri godine.

Umjesto da se dokazuje pred ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrica to čini pred manjinskim sindikatima, pa ćemo i dalje imati zloporabe u zbrinjavanju tehnoloških viškova, budući da nitko neće nadzirati rad 'famoznih' županijskih komisija za raspoređivanje tehnoloških viškova. Ministrica će i dalje biti zaštitnica takvog ponašanja, tvrdi Stipić.

Također ocjenjuje da je ministrica potpuno iznevjerila HDZ-ovo predizborno obećanje da će se uvesti mehanizmi kontrole kako bi se spriječila diskriminacija radnika po bilo kojoj osnovi, pa tako i s obzirom na sindikalnu pripadnost.

O Granskom kolektivnom ugovoru sindikalno članstvo, nešto više od 20.000 članova, izjašnjavat će se u srijedu i četvrtak, 25. i 26. travnja.

"Potpiše li se Granski kolektivni ugovor imat ćemo socijalni mir, ali beznađe u zbornicama, a ako se ne potpiše, imat ćemo nemire koji bi možda mogli vratiti trunku nade u zbornice", zaključio je Stipić.