IPAK SE MOŽE

Preporod Jadrankamena i Dalmacijavina

23.09.2012 u 11:38

Bionic
Reading

Ljetna šok terapija za dvije gotovo propale dalmatinske tvrtke završena je: nakon beskrajnih štrajkova, prosvjeda te konačnog otvaranja stečaja, u Jadrankamenu i Dalmacijavinu danas se - proizvodi. I brački kamenari i splitski vinari, istina, tek se zahuktavaju, no radnicima koji su zadržali radna mjesta situacija je gotovo pa idilična. Radi se, plaće se uredno isplaćuju, a ni perspektiva nije loša

Splitsko Dalmacijavino, nekadašnji gigant koji je dugogodišnjim nemarom države kao većinskog vlasnika uspio prikupiti čak milijardu kuna dugovanja prema toj istoj državi, od otvaranja stečaja i ponovnog pokretanja proizvodnje prodalo je preko milijun i pol boca svog najpoznatijeg branda 'Pipija'. Legendarni sokić već se vratio u sve kafiće u Splitu i okolici, preko dvije distributerske tvrtke ponovno ulazi i u trgovine, a do kraja godine planira se plasirati barem još milijun i pol boca. Krenula je proizvodnja vina, kao i žestokih alkoholnih pića, a gotovo sve što se proizvede, odmah se i proda.

Za stečajnog upravitelja Dalmacijavina postavljen je Osječanin Perica Mitrović, koji je na posao odmah vratio 230 od nekadašnjih 430 radnika koji - za razliku od ranije - uspijevaju zaraditi svoje plaće. 'Troškovi plaća su nam gotovo isti kao i prije stečaja, no razlika je u tome što sada uredno uplaćujemo sve poreze i doprinose državi', kazao nam je Mitrović. Priznaje da mu proteklih mjeseci nije bilo nimalo lako: trebalo je pokrenuti proizvodnju koja je više od godine dana bila u zastoju, ali i vratiti se na tržište usred turističke sezone.

'Uspjelo nam je, iako su troškovi stečaja golemi, jer vinogradi su živi organizam koji treba njegovati bez obzira na ostale probleme. Došli smo do pozitivne nule i sada nam je cilj konstantno povećavati proizvodnju i sklapati nove, dugoročne ugovore o distribuciji', kaže Mitrović. Napominje da šest vlastitih trgovina iz maloprodajne mreže Dalmacijavina već radi punom parom, te da će se do kraja godine otvoriti još pet.

'Najveća vrijednost obavljenog posla jest ponovno pokretanje proizvodnje i zadržavanje dijela tržišta jer se tako održava vrijednost tvrtke i stvaraju preduvjeti za njenu privatizaciju. Novi vlasnik potreban je za ulaganja u nove strojeve i još agresivnije osvajanje tržišta, no mi ćemo nastaviti ovako raditi sve dok ne nađemo kupca', objašnjava Mitrović. Inače, prvi oglas za prodaju dionica Dalmacijavina očekuje se koncem listopada ili početkom studenoga, i to s početnom cijenom od 230 milijuna kuna. Ako se ne pojavi zainteresirani ulagač, natječaj se ponavlja 45 dana kasnije s nešto nižom cijenom.

Preko puta Bračkog kanala, u tvrki koja je mjesecima zauzimala naslovnice u medijima zbog radikalnih radničkih prosvjeda, danas također vlada idila. Od nekadašnjih 280 radnika Jadrankamena zaposleno je njih 110, a očekuje se da će se u roku od šest mjeseci broj popeti na 150. Plaće također stižu uredno, a ugovori o radu obnavljaju se svaka tri mjeseca. Poslovna 2012. godina konačno će biti zaključena s pozitivnim rezultatima. Tvrtka je likvidna, a plaćaju se svi doprinosi, kao i naknada za koncesiju.
'Zasad nemamo velikih projekata, no kupaca imamo - javljamo se na sve natječaje i na nekima od njih smo pobijedili. Dio proizvodnje već odlazi i izvoz, najviše u Italiju, a pregovara se i o nekim poslovima u Crgnoj Gori', kazala nam je stečajna upraviteljica Anči Bašić. Iako su je ovog ljeta u Pučišćima dočekivali su prosvjedima, blokadama i bušenjem guma na automobilu, pa ju je jednom prilikom iz bijesne gomile izvukla policija, Bašić posljednjih tjedana uredno dolazi na Brač i odrađuje svoj dio posla. I atmosfera u samom mjestu se potpuno smirila, tenzija više nema, a mještani danas potpuno izbjegavaju medije i novinare. Proizvodnja je narasla na tisuću kubika kamena, a cilj je doseći deset tisuća godišnje.

'Po ovakvoj situaciji tvrtka definitivno može opstati i razvijati se, sada je bitno dovršiti stečajni plan i preustroj. Vjerojatno će biti problema imovinsko-pravne prirode, no to neće utjecati na proizvodnju', kaže Bašić. Od buduće dobiti tvrtke najprije će se isplaćivati zaostala potraživanja radnika.

Za razliku od Jadrankamena, dvije preostale tvrtke iz nekadašnjeg carstva Brune Orešara još uvijek čekaju reanimaciju putem stečaja: o 'Uzoru' gotovo nema nikakvih informacija, dok je za nekad slavnu građevinsku tvrtku 'Monter' održano tek jedno stečajno ročište. O sudskom procesuiranju bivšeg gazde, kojega radnici optužuju za isisavanje novca i upropaštavanje ovih poduzeća, također nema nikakvih najava...