bio i veleposlanik u bih

Preminuo Zdravko Sančević, nekadašnji ministar za iseljeništvo

27.09.2021 u 13:16

Bionic
Reading

Počasni konzul Republike Hrvatske u Venezueli i nekadašnji hrvatski ministar za iseljeništvo Zdravko Sančević preminuo je u 91. godini u Caracasu, objavila je u ponedjeljak Hrvatska matica iseljenika (HMI).

Rođen u BiH, Sančević je s roditeljima u Venezuelu stigao 1948. i u toj je zemlji proveo najveći dio života, izgradivši karijeru znanstvenika i poduzetnika.

Završio je naftne studije u Sjedinjenim Državama, doktorirao na Središnjem venezuelanskom sveučilištu te utemeljio naftni odsjek Tehničkoga fakulteta na istom sveučilištu. Radio je u naftnoj industriji.

Aktivan je bio u iseljeničkom životu, sudjelovao u osnivanju Hrvatskoga narodnog vijeća, surađivao u časopisima Studia Croatica i Hrvatska revija.

U Hrvatsku se vratio za Domovinskoga rata 1991. kao dragovoljac Zbora narodne garde i u njoj je ostao do konca 1990-ih.

S liste za dijasporu izabran je za saborskog je zastupnika, bio je predsjednik saborskog Odbora za useljeništvo i član Hrvatsko-čileanske skupine prijateljstva.

Početkom 1990-ih obnašao je dužnost ministra za iseljeništvo, potom bio hrvatski veleposlanik u BiH.

Autor je znanstvenih djela, eseja i knjiga hrvatske tematike.

Odlikovan je brojnim venezuelanskim i hrvatskim odlikovanjima, među kojima i Redom kneza Branimira s ogrlicom i Redom Ante Starčevića. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata.