MAJSTOR FOTOGRAFIJE

Preminuo fotograf Dražen Lapić

31.08.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju Dražen Lapić preminuo je u srijedu, ostvario je san da profesionalna, primijenjena i umjetnička fotografija budu njegov životni poziv i izazov, navodi Galerija ULUPUH.

Dugogodišnja uspješna karijera, više od 31 godine rada i iskustva, omogućila mu je da se posljednjih petnaestak godina posveti umjetničkoj fotografiji "izložbenog formata" stvarajući "oku ugodna djela", atmosfere pejzaža, interijera i portreta, navodi Galerija ULUPUH. Lapić je rođen u Zagrebu, 1963. godine. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti, na Odsjeku za fotografiju u klasi profesora Aleksandra Kukeca, aktivno započinje karijeru profesionalnog fotografa.

Surađuje s vodećim marketinškim agencijama i mnogim eminentnim hrvatskim tvrtkama na projektima reklamnih kampanja, oglašavanja, kao i na projektima knjiga, monografija, kalendara i kataloga.

Godine 1997. započinje kontinuirani umjetničko-fotografski projekt "Prirodna stvar“. Putujući prirodom profesije, vučen snagom znatiželje, spontano počinje umjetničkom fotografijom, nekonvencionalnim pristupom, bilježiti ljepote Hrvatske, te 2004. nastaje ideja za umjetnički projekt "Posebnosti okruženja" u okviru kojeg je ostvario deset umjetničkih foto monografija i izložbi.

Iste, 2004. godine osniva neprofitnu umjetničku organizaciju Foto art unija. Radeći u timu s grupom autora, kao umjetnički voditelj i organizator, realizirao je 23 izložbe i sedam umjetničkih foto monografija.

U poslovnom tjedniku "Lider” bio je angažiran kao fotograf i urednik fotografije od njegovog osnutka. Član je ULUPUH-a od 1986. godine u kojem je u više mandata bio član Umjetničkog savjeta Sekcije za fotografiju, i HZSU-a (samostalni umjetnik fotografije) od 1990. godine.