KOBNO SKIJANJE

Preminuo državni tajnik Gordan Čačić

21.12.2008 u 13:55

Bionic
Reading

General-bojnik Gordan Čačić, državni tajnik u MORH-u koji je prekjučer teško ozlijeđen u sudaru s talijanskim skijašem na skijalištu u talijanskoj Cortini d’Ampezzo, preminuo je u subotu navečer u talijanskoj bolnici

Unatoč helikopterskom transportu u bolnicu i operaciji glave kojoj je odmah podvrgnut, ozljede su bile preteške. Čačića su na životu održavali samo aparati. Tijekom subote, s aparata je skinut te je u večernjim satima preminuo.

Uz njega je bila njegova supruga Vesna, ravnatelj Uprave za međunarodne odnose Pjer Šimunović te njegovi prijatelji, piše Jutarnji list

Neoprezni talijanski skijaš koji se zabio u Čačića na glavi je imao zaštitnu kacigu. Upravo je to uzrokovalo tako teške ozljede. No nagađa se da Čačić ne bi zadobio kobne ozljede glave da je i on imao kacigu na sebi.

Talijanska agencija izvjestila je da je talijanski ministar obrane Ignazio La Russa izrazio sućut Hrvatskoj zbog smrti državnog tajnika.

Za njim u tuzi ostaju supruga Vesna, kći Vlatka, unuk Fran te ostalatugujuća rodbina, prijatelji i suborci. Knjiga žalosti bit će otvorena u Ministarstvu obrane. Mjesto i vrijeme komemoracije i pokopa bit će objavljeno naknadno, stoji u izvješću MORH-a

Dobrotvorni koncert Orkestra Oružanih snaga koji je bio predviđen u nedjelju, 21. prosinca 2008. u Koncertnoj Dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu odgođen je za drugi termin koji će također biti objavljen naknadno.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić uputio je sućut obitelji generala Gordana Čačića.

'Ostali smo bez istaknutog sudionika Domovinskog rata, generala Oružanih snaga, zaslužnog djelatnika sigurnosne zajednice i državnog tajnika u Ministarstvu obrane. Odajem mu priznanje za sve uspjehe i zasluge, a cijeloj obitelji upućujem izraze najdublje sućuti', stoji u poruci predsjednika Mesića.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uputila je brzojav sućuti obitelji Gordana Čačića.

'S velikim žaljenjem primila sam vijest o smrti gospodina Gordana Čačića. Pamtit ćemo ga kao hrabrog hrvatskog branitelja, časnog i vjernog čovjeka te kao odanog prijatelja. Smrt gospodina Čačića neizmjeran je gubitak za sve nas.

Stoga Vas molim da još jednom u ovim teškim trenucima primate izraze duboke i iskrene sućuti u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i u moje osobno ime', stoji u brzojavu sućuti potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor obitelji Čačić.

BIOGRAFIJA GORDANA ČAČIĆA


Gordan Čačić rođen je 1. siječnja 1961. Od prvih dana sudionik je Domovinskog rata, a 1991. je teško ranjen kod Osijeka. Prošao je velik broj ratišta, a nakon završetka rata ostao je u Oružanim snagama usprkos tome što je bio 90-postotni hrvatski ratni vojni invalid.

Nakon generala Mile Čuka preuzeo je zapovijedanje 1. Hrvatskim gardijskim zdrugom, a potom je krenuo na školovanje za obavještajne poslove. Godine 2002, došao je na čelo novo osnovane Vojno sigurnosne obavještajne agencije kako bi preustrojio vojni obavještajni sustav nakon gašenja SIS-a.

Tri godine kasnije, još jednom je izabran na tu dužnost. Na dužnost državnog tajnika zaduženog za međunarodne odnose u Ministarstvu obrane postavljen je ove godina. Nikad službeno nije razjašnjeno zbog čega je prije isteka mandata otišao s mjesta ravnatelja VSA.

Prema nekim tvrdnjama, žrtvovan je umjesto načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića jer predsjednik Mesić nije obaviješten da se na novogodišnjem lovu na vojnom poligonu u Gašincima u društvu stranih vojnih atašea pojavio i haški optuženik Mladen Markač.