UVJET POLAGANJE ORUŽJA

Premijerka Hasina nudi oprost pobunjenicima

25.02.2009 u 15:49

Bionic
Reading

Bangladeška premijerka Sheikh Hasina ponudila je u srijedu pripadnicima graničnih postrojbi oprost, polože li oružje, što su oni i prihvatili nakon jutrošnjih sukoba s najmanje tri žrtve, objavila je vlada

DHAKA - Vladini pregovarači i 15 pripadnika skupine Bangladesh Rifles (BDR) razgovarali su s Hasinom u njezinoj rezidenciji u glavnome gradu Daki, a premijerka im je ponudila amnestiju ako polože oružje, rekao je ministar Jahangir Kabir Nanak.

Časnik BDR-a rekao je da će pobunjenici položiti oružje, prenosi Reuters ne navodeći njegovo ime.

U srijedu ujutro došlo je do razmjene vatre između članova BDR-a u njihovu sjedištu i vladinih snaga, pri čemu su tri osobe izgubile život, a više je ranjenih.

Sukobi uz nadlijetanje vojnih helikoptera i topničku vatru izazvali su paniku stanovništva u toj četvrti, javljaju agencije, a Reuters citira analitičara za pitanja obrane koji smatra da "Obavještajne agencije moraju utvrditi što je u korijenu jutrošnjih nemira i da vlada mora ispraviti eventualne pogreške".

"Inače bi pobuna mogla izazvati domino učinak", rekao je brigadni general Šahedul Anam Kam.

Siromašna južnoazijska država s više od 140 milijuna stanovnika, Bangladeš je u prošlosti proživio niz uspješnih i neuspješnih vojnih udara, no čini se da je razlog pobune u srijedu bio spor oko plaća i uvjeta rada pripadnika paravojnih pograničnih snaga.

Bangladeš je u prosincu ponovo dobio građansku vlast nakon dvogodišnje vojne vladavine.

Njemačka agencija dpa prenosi da susjedna Indija pozorno prati stanje u Dhaki te da je povisila stupanj pripravnosti svojih snaga uz granicu. Bangladeš i Indiju dijeli granica duga 4,096 kilometara.