POČINJE SUĐENJE

Premijera Milanovića od Bandićeve tužbe brani Ivana Saucha

06.11.2014 u 09:52

Bionic
Reading

Zbog svojih javnih istupa protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića premijer Zoran Milanović jučer je na Općinskom sudu u Zagrebu bio svjedok, a danas je optuženik. Tužitelj Milan Bandić tužio je premijera za duševne boli i traži 300.000 kuna odštete. Milanović danas neće doći na sud, nego će ga zastupati njegova odvjetnica Ivana Saucha, supruga šefa kabineta premijera

Odvjetnica Ivana Saucha u razgovoru za tportal.hr potvrdila je da je ona zastupnica premijera Zorana Milanovića u privatnoj tužbi koju je protiv njega pokrenuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prvo ročište građanske parnice protiv premijera zakazano je za danas u 12 sati, a Bandić i Milanović nisu dužni prisustvovati, rekla je odvjetnica Saucha.

Inače, Ivana Saucha suvlasnica je odvjetničkog društva Gajski, Prka, Saucha i partneri koje je prije godinu i pol, zbog posla s državnom tvrtkom Plinacro, bilo pod povećalom zbog potencijalnog sukoba interesa.

S tvrtkom Plinacro su kao novoosnovano društvo radili od 2012, premda je ona već imala ugovor s drugim odvjetničkim društvom, Laktić&partneri. U ožujku 2013. potpisali su, temeljem javnog natječaja, ugovor o pravnim uslugama vrijedan 150.000 kunaa sve oči tada su bile uperene u Ivanu Sauchu, suprugu premijerovog šefa kabineta Tomislava Sauche. Sumnjalo se da im je posao s tvrtkom Plinacro bilo lakše dobiti zbog te bračne veze.

Tomislav Saucha je nakon toga premijeru čak bio ponudio ostavku
, no Milanović ju je glatko odbio i rekao kako ne vjeruje da je njegov šef kabineta u sukobu interesa: ‘Bila je to odluka Nadzornog odbora Plinacroa na prijedlog predsjednika Nadzornog odbora Ive Družića koji je unajmio odvjetnički ured u kojem Ivana Saucha ima 23 posto udjela.’ Tada je Milanović poručio svima koji su u rodbinskim vezama da se maknu u stranu kada je u pitanju poslovanje s državom.

A zbog sumnjivog poslovanja na gradskoj razini prije dva tjedna uhićen je zagrebački gradonačelnik Bandić – danas tužitelj premijeru Milanoviću. Na zahtjev USKOK-a Bandić se nalazi u istražnom zatvoru i ondje bi mogao ostati sljedećih nekoliko mjeseci, sve dok se ne ispita 270 svjedoka u aferi Agram. Ako se podigne optužnica, prijeti mu do 12 godina kazne zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Bandić u tužbi protiv premijera tvrdi da je Milanović počinio kazneno djelo i nanio mu duševne boli kada je nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora 2013. izjavio sljedeće: ‘Kad sam rekao da je to klijentelistička družina, da Zagreb treba očistiti od korupcije - to sam mislio i to mislim i dalje. Da ću se s tim solidarizirati i da ću tome pljeskati, neću. To je klijentelizam, to je korupcija. U okviru svojih ovlasti o tome ću govoriti, jer o tome nešto znam.’

Bandić u tužbi navodi da su ga Milanovićeve riječi povrijedile i ‘prouzročile intenzivne duševne boli’. Jučer je u parnici protiv HRT-a rekao da su ga njegove riječi ‘frapirale’, da nakon te izjave danima nije mogao spavati te da je šest do sedam mjeseci morao piti sedative. Za izrečeno od Milanovića traži 300.000 kuna koje bi, kada bi dobio parnicu, dao u humanitarne svrhe.