GORANKO FIŽULIĆ

'Premijer želi imati filtar informacija koje mu dolaze'

07.03.2016 u 10:30

Bionic
Reading

Gost Novog dana na televiziji N1 u ponedjeljak je bio nekadašnji ministar gospodarstva Goranko Fižulić, a govoreći o kadrovskim promjenama u Vladi, poput ostanka Jakše Puljiza, koji je postavljen za savjetnika za gospodarstvo, kazao je da se već kod smjernica proračuna moglo očekivati da će u Vladi doći do većeg broja savjetnika nego u prošloj ekipi

'Prvo je to iskoristio prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, pa će to vjerojatno napraviti i drugi, a sada to radi i premijer. Premijer u principu nije birao ministre ni zamjenike, oni su mu servirani', kazao je Fižulić u razgovoru za N1.

Svi koji su došli u Vladu došli su putem lojalnosti onima koji su ih poslali, ili Mostu ili Domoljubnoj koaliciji. 'Znači, ako premijer želi imati filtar informacija koje mu dolaze, on mora imati svoju ekipu, i to vjerojatno sada čini', smatra Fižulić. Logično je da poseže za bunarom prethodne Vlade jer ne želi da mu kadrovi budu nametnuti iz HDZ-a, slično kao i ministar Orepić.

Premijer sebe zapravo odmiče od jedne i druge stranke, nastavlja Fižulić, i stvara uporište za vladanje te dobiva neutralne informacije da bi mogao donositi odluke. Na pitanje je li realno prikupiti milijardu eura iz fondova EU-a, Fižulić kaže da misli da to nije moguće jer nemamo dovoljno kadrova. Ističe da je 2016. izgubljena godina što se tiče fondova EU-a.

Rekao je da u Hrvatskoj dvojbena i definicija cijena naftnih derivata.

'Cijene se mijenjaju svakog ponedjeljka u ponoć i to se unaprijed najavljuje. Zamislite da se svakog četvrtka mijenjaju cijene mliječnih prerađevina', zapitao se Fižulić i dodao da se ovdje radi o monopolu Ine te mu je sumnjivo zašto netko ne reagira na ove unaprijed najavljene promjene cijena ponedjeljkom jer bi se u nekim drugim slučajevima odmah ispitivalo ovakve korake. Fižulić kaže da MOL može određivati u kojoj zemlji će ostvarivati dobit. 'Budući da Inu tretira kao tvrtku kćer, on je u poziciji i da određuje koliko će Ina imati dobiti. O tome je trebalo misliti prije i sad se postavlja pitanje kamo Ina ide sutra', rekao je Fižulić.